Linkuri accesibilitate

Autoritățile din Azerbaigian au prelungit arestul preventiv pentru jurnalista Hadigia Ismailova


Jurnalista a spus că acuzațiile sînt fabricate și a insistat că nu are nimic de a face cu acestea.

Într-o audiere neprogramată, un tribunal de la Baku a extins perioada de arest preventiv cu încă două luni pentru jurnalista azeră Hadigia Ismailova, colaboratoare a Europei Libere.

Serviciul de presă al postului nostru de radio a dat publicității un comunicat în care se spune că potrivit procuraturii din Azerbaigian, prelungirea arestului preventiv pentru colaboatoarea noastră e necesară din cauza unei anchete legate de acuzațiile recente că serviciul azer al Europei Libere/Libertatea operează ca entitate ilegală din 2008.

Autoritățile par să se folosească de aceste acuzații ca bază pentru a acuzațiile de evaziune fiscală, activitate de afaceri ilegală și abuz de putere aduse lui Ismailova în 13 februarie.

Jurnalista azeră a fost însoțită de un avocat la audierea de vineri 6 martie, unde aa vorbit timp de 30 de minute în apărarea sa.

Ea a spus că acuzațiile sînt fabricate și a insistat că u are nimic de a face cu acestea.

Aresttarea lui Hadigia Ismailova a fost condamnată pe scară largă, ca parte a unei campanii sistematice autorizată la cele mai înalte nivele ale guvernului azer de intimidare și reducere la tăcere a activiștilor și jurnaliștilor independenți din Azerbaigian.

Redactorul-șef al Europei Libere/Libertatea Nenad Pejic a declarat: „Cazul împotriva Europei Libere/Libertatea este fabricat, și extinderea cazului împotriva Hadigei nu are nici bază real - azerii inventează aceste lucruri. Avem memorandumuri de la agenții de stat care recunosc drepturile noastre de a emite, și ani întregi de audituri de stat azere aprobate, tot de ce este nevoie. Trebuie să se renunțe la toate aceste acuzații și Hadigia trebuie eliberată imediat.”

În comunicatul de presă al postului nostru de radio se mai spune că potrivit avocaților lui Ismailova aceste acuzații false la adresa Europei Libere/Libertatea fac posibil ca tribunalele azere să urmărească penal virtual pe toți cei angajați de serviciul azer în ultimii șapte ani sub acuzația de activitate de afaceri lilegală.

Ismailova a fost arestată inițial în 5 decembrie 2014, sub acuzația că ar fi incitat un coleg să se sinucidă. Arestul ei preventiv a fost prelungit cu două luni în 27 ianuarie 2015. În 23 februarie 2015, într-un proces inopinat și cu ușile închise ea a fost condamnată pentru calomnie, acuzație pe care a respins-o, în legătură cu document postat pe pagina ei de Facebook.

Biroul din Baku al Europei Libere a fost percheziționat și sigilat în 26 decembrie 2014.

26 de jurnaliști și membri ai biroului au fost interogați după percheziție de agenți ai „comisiei de investigare a crimelor grave”, în legătură cu o lege nouă a așa-numiților „agenți străini”.

Aceeași lege a fost invocată pentru a forța Institutul Național Democratic, IREX și alte organizații care sprijină societatea civilă să-și suspende operațiunile locale.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG