Linkuri accesibilitate

Noi membri în CO de la „Teleradio Moldova” şi condiţiile compromisului politic


Experţi media de la Chişinău afirmă că procesul numirii noilor membri în Consiliul de Observatori nu a fost lipsit de interese politice…

Mai multe organizaţii media şi-au exprimat îngrijoarea faţă de modul în care au fost selectaţi noii membri ai Consiliului de Observatori de la Compania publică

Teleradio-Moldova. După o ce a fost tărăgănat procesul mai mult de un an, Parlamentul, la finele săptămânii trecute, a decis alegerea a doar patru membri din cei şase cîţi era necesar. Experţi media de la Chişinău afirmă că procesul nu a fost lipsit de interese politice. Relatează Diana Răileanu:

Noii membri ai Consiliului de Observatori de la Teleradio-Moldova sunt regizorul Vitalie Ţapeş, jurnalista Ludmila Vasilache, în trecut membru al Consiliul Coordonator al Audiovizualului, jurnalista Lilia Gurez, fosta şefă a direcţiei comunicare şi relaţii cu presa în Guvernul condus de Vlad Filat şi Stela Nistor, şefa serviciului de presă de la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale.

Fără a pune la îndoială competenţele lor profesionale, reprezentanţi ai catorva organizaţii media s-au arătat îngrijorate de modul în care au fost selectaţi cei patru. Directorul executiv de la Asociaţia Presei Independente, Petru Macovei, care, între altele, a concurat şi el pentru un loc în Consiliu, constată că alegerea s-a făcut pe criterii politice. Iată cum îşi motivează Petru Macovei concluzia:

„Şedinţa Comisiei Parlamentare la care s-a decis acest lucru a avut loc cu câteva minute înainte de a fi anunţate de la tribuna Parlamentului numele acestor persoane. Acestea, printr-un miracol, au ajuns deja în sala şedinţei Parlamentului când a avut loc procedura propriu-zisă de votare. Eu nu vreau să pun mâna în foc pentru fiecare în parte, dar este clar că aceste persoane fie au servit Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat, fiind în servicii de presă sau în diferite structuri afiliate acestor partide, fie sunt persoane care pot fi influenţate. Procedura propriu-zisă a desemnării membrilor Consiliului este viciată de interferenţele politice foarte clare.”

Cele şase funcţii de membru al Consiliului de Observatori, din totalul de nouă, au devenit vacante la finele lui 2013, recent fiind suplinite doar patru dintre acestea. Asupra celorlalte două locuri, Comisia parlamentară de specialitate urmează să revină mai târziu.

Mai mulţi experţi nu au foarte multă încredere în justificările lansate de politicieni, care au invocat „lipsa de candidaţi” pentru a se reuşi alegerea tuturor membrilor. Or, printre cei care au concurat pentru un loc în Consiliu se numără, de exemplu, Ion Bunduchi, considerat unul dintre cei mai avizaţi specialişti media.

Experţii presupun ca cele două funcţii ramase vacante urmează să revină Partidului Comuniştilor, fruntaşii căruia în repetate rânduri au declarat că revendica pentru opoziţie mai multe funcţii de control. De altfel, această supoziţie este susţinută şi de liberala Corina Fusu, membru al Comisiei parlamentare responsabile de mass-media:

„Bineînţeles că voturile erau deja calculate şi, în concluzie, s-au ales doar patru membri al Consiliului de Observatori, doi din partea PLDM şi doi din partea PD. Comuniştilor le-au promis şi lor două locuri. Se vede că Partidul Comuniştilor nu a reuşit să găsească exact persoanele care le-ar conveni lor din punct de vedere politic, aşa că, în curând, va avea loc un concurs la Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi CCA ne va propune alte patru persoane, dintre care Parlamentul va trebui să aleagă două.”

Consiliul de Observatori al Teleradio Moldova poate numi în funcţie sau demite conducerea Companiei. Încercând să politizeze alegerea membrilor acestui Consiliu, spun experţi media, guvernanţii nu fac decât să împiedice transformarea ireversibilă a instituţiei în una cu adevărat independentă, pusă în serviciul publicului şi nu a politicienilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG