Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton susține că și-a îndeplinit obligațiile fără abatere de la normele guvernamentale


Hillary Clinton alături de secretarul-general ONU, Ban Ki-Moon, la 10 martie 2015
Hillary Clinton alături de secretarul-general ONU, Ban Ki-Moon, la 10 martie 2015

Fostul secretar de stat american răspunde la așa-numita criză a email-urilor.

Pentru prima data de la izbucnirea crizei emailurilor, Hillary Clinton a oferit explicatii. O relatare despre conținutul lor de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Este de reamintit că fostul secretar de stat american Hillary Clinton raspunde controversei legate de faptul că, pe durata cind a condus Departamentul de Stat a folosit pentru toate emailurile – cu exceptia celor clasificate drept secrete – o adresa de email personala si nu cea guvernamentala, asa cum fac ceilalti salariati ai agentiei.

In conditiile in care se presupune ca fosta prima doamna a Americii va candida la presedintie, criza emalurilor prezinta o problemă de imagine, pe care candidata Clinton si-o poate cu greu permite. De aceea a vorbit despre ea, public.

Intr-o conferinta de presă ținută la New York, Hillary Clinton a recunoscut ca a sters 31,830 de mesaje email considerate personale. Ea a adaugat ca emailurile de serviciu, au fost trimise Departamentului de Stat, cu cererea de a fi facute publice.

Republicanii sustin, in replica, că nu doamna Clinton este cea care trebuie sa decida ce este si ce nu este mesaj privat, in conditiile in care a amestecat mesaje de lucru cu cele particulare si si-ar fi dorit ca fostul secretar de stat sa ofere acces la serverul de acasa, care fusese instalat de serviciul secret.

Hillary Clinton a spus ca si-a dorit un flux de email consolidat, pentru usurinta de comunicare, adaugind că acum stie că nu ar fi trebuit sa procedeze asa. Consilieri ai doamnei Clinton spun ca ea a oferit acces fara precedent la corespondenta sa.

Observatorii politici vad in strategia lui Hillary Clinton un viciu fundamental si anume ca ea de fapt a indemnat la incredere ca ceea ce a decis este in regula, ori tocmai aici este si vulnerabilitatea si indoiala publica. Hillary Clinton sustine ca si-a indeplinit obligatiile si ca nu s-a abatut de la normele guvernamentale, asta in ciuda faptului ca pina si presedintele Obama a parut sa fie luat prin surprindere de cele intimplate.

Faptul ca jumatate din emailuri au fost sterse inseamna ca acestea nu mai pot fi consultate de exemplu de Comisia Camerei Reprezentantilor care investigheaza imprejurarile in care s-a produs atentatul de la Benghazi. Din perspectiva apropiatei campanii prezidentiale cel putin, Clinton a incercat sa lamureasca lucrurile si sa raspunda alegatiilor. Dar pentru republicani, faptul ca emailuri au fost sterse si nu a fost obtinut acces la serverul fostului secretar de stat constituie motive de ingrijorare.

XS
SM
MD
LG