Linkuri accesibilitate

Liderii Nato discută măsurile de readaptare a apărării colective europene


La conferința e presă de la Casteau
La conferința e presă de la Casteau

O conferință de presă a secretarului-general și a comandantului militar ai Alianței Nord Atlantice.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat astăzi că are confirmarea faptului că „Rusia încă se mai află în estul Ucrainei”. La o conferință de presă în compania generalului american Philip Breedlove, comandantul trupelor NATO în Europa, Stoltenberg a mai vorbit despre ideea unei armate europene și autosuspendarea a Rusiei dintr-un mecanism de convorbiri despre controlul armelor în Europei.

Jens Stoltenberg și Philip Breedlove, primul aflat la conducerea politică, iar celălalt în fruntea comandamentului militar al NATO, le-au vorbit jurnaliștilor la sediul centralei militare a Puterilor Aliate ale Europei, SHAPE, în apropiere de orașul belgian Mons.

Jens Stoltenberg a cerut Moscovei să retragă toate forțele din Ucraina și să înceteze furnizarea armelor pentru separatiști.

„Am văzut și mai vedem încă o prezență rusească și sprijin puternic pentru separatiști în estul Ucrainei. Vedem că li se furnizează echipament, forțe și că sunt instruiți. Deci, Rusia încă se mai află în estul Ucrainei”.

Secretarul General al NATO a mai spus că nu se monitorizează suficient de bine aplicarea prevederilor armistițiului convenit la Minsk luna trecută, pentru că observatorilor OSCE nu li se asigură accesul deplin și libertatea de circulație în zona de conflict.

Generalul american Philip Breedlove a spus că aliații au observat retragerea unor piese de armament greu rusesc de pe linia de contact, dar nu se știe unde s-au dus. „Am văzut unele mișcări de armament greu și trupe care se aflau în apropierea liniei de contact. Pe moment, nu ne putem da seama unde s-au mutat: înapoi peste graniță în Rusia, sau în vreo altă parte. Dar, o spun din nou, sprijinim progresele care au fost făcute în ceea ce privește îndepărtarea armamentului greu și trupelor de la linia de contact”.

Conflictul izbucnit în aprilie trecut după anexarea Crimeii de către Rusia a făcut deja peste șase mii de morți.

La Kiev, un purtător de cuvânt militar a spus azi dimineață că, în 24 de ore precedente, un militar ucrainean a fost ucis și patru răniți în lupte în apropierea aeroportului de la Donețk controlat de rebeli și portului Mariupol aflat sub control guvernamental. Armata ucraineană crede că separatiștii ar putea folosi armistițiul mediat luna trecută la Minsk de Franța și Germania pentru a-și regrupa forțele în vederea unor noi atacuri.

La conferința de presă de astăzi, secretarul-general al NATO și comandantul trupelor NATO în Europa au mai spus că Alianța se află în proces de a-și adapta „poziția de apărare” la noua situație cauzată de Rusia, inclusiv prin mutarea trupelor și echipamentului militar la baze din Europa de Est. Aceasta este „schimbarea cea mai mare în abordarea apărării colective după Războiul Rece”, a spus generalul Breedlove.

Cei doi oficiali au mai fost întrebați ce cred despre ideea creării unei armate europene vehiculată săptămâna trecută de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o idee respinsă în trecut din cauza temerilor că ar putea submina NATO. „Este important să se evite dublările”, a spus secretarul general al NATO, exprimând punctul de vedere al ambilor oficiali. „Și cer Europei să se asigure că tot ceea ce fac europenii este în acord cu ceea ce facem noi în Alianța Nord Atlantică”, a mai spus Jens Stoltenberg.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG