Linkuri accesibilitate

Migranţii moldoveni şi noile condiţii de muncă în Rusia


Migranţi ilegali arestaţi pe un şantier la Moscova
Migranţi ilegali arestaţi pe un şantier la Moscova

Dificultăţile birocratice, care se adăugă celor legate de înjumătățirea veniturilor în urma devalorizării rublei, îi face pe mulţi moldoveni să renunţe la locurile de muncă din Rusia.

În luna ianuarie, Federaţia Rusă a schimbat condiţiile în care îi legalizează pe muncitorii străini. Şi dacă până acum un cetăţean moldovean putea munci în Moscova, bunăoară, cu o simplă patentă pentru care achita o mie de ruble lunar, atunci de la începutul acestui an el trebuie să treacă un examen de cunoaştere a limbii ruse, altul medical - ambele extrem de costisitoare, şi să achite lunar 4 mii de ruble pentru aceeaşi patentă. Dificultăţile birocratice, care se adăugă celor legate de înjumătățirea veniturilor în urma devalorizării rublei, îi face pe mulţi moldoveni să renunţe la locurile de muncă din Rusia.

Valentina, o moldoveancă care spune că a făcut zilele trecute un efort incredibil pentru ca să-şi depună dosarul pentru obţinerea patentei, califică drept „inumane” condiţiile în care sunt puşi în prezent muncitorii străini în Rusia şi găseşte lipsită de rost aflarea multora dintre ei acolo:

La Moscova, în faţa Serviciului Federal pentru Migraţie
La Moscova, în faţa Serviciului Federal pentru Migraţie

„Înainte puteam depune actele pentru patentă la orice filială teritorială a Serviciului Migraţional. Adică toată masa de migranţi era împrăştiată pe toată Moscova. Acum, însă, există un singur punct - pentru migranţii din Moscova şi altul - pentru cei din suburbii. Adică toţi migranţii trebuie să vină în acelaşi loc ca să-şi depună dosarul. Oamenii stau în cozi câte trei-patru zile, de dis-de-dimineaţă până seara târziu ca să reuşească. Eu când am fost, erau 11 mii de oameni acolo. Ne ţin într-un fel de cuşcă de fier, cu gratii, şi te simţi ca în lagărele de concentrare acolo. Nu poţi ieşi din rând, nu poţi merge la baie, nu poţi bea o cafea. Oamenii se calcă acolo efectiv în picioare. ”

Cel mai descurajante sunt totuşi cheltuielile, care au crescut după Revelion de câteva ori, estimează Valentina:

„În primul rând, nu-au pus să dăm un examen la cunoaşterea limbii. În centrul din oraş, costul examenului este de 500 de ruble. În cel din suburbie – e de 10 ori mai scump. Apoi, ne pune să facem traducerea paşaportului acolo pe loc. Ei zic că nu cred în traducerile făcute în altă parte. Ne-au pus de asemenea să trecem o comisie medicală, care tot costă bani, vreo 30-40 de euro. Şi în afară de astă trebuie să aştepţi să te ajungă rândul vreo 10 zile - în orice caz, eu aş spune aşa: ca un migrant să-şi facă toate aceste acte, el trebuie să alerge vreo 10 zile prin toată Moscova cu limba scoasă. În afară de asta, trebuie să plătim în fiecare lună câte 4 mii de ruble patenta. Dacă omul primeşte 20 de mii, imaginaţi-vă că de 4 mii trebuie să se despartă. E exact suma pe care reuşeau cei mai mulţi să o pună de-o parte ca să-o trimită acasă.”

Bănuiala Valentinei e că în spatele acestei proceduri birocratice extrem de anevoioase ar sta, de fapt, o „afacere” a primăriei Moscovei:

„Acesta e business-ul primarului oraşului. Am înţeles că agenţiile zonale migraţionale au fost avertizate de Sobianin (Serghei Sobianin, primarul Moscovei) că dacă vor primi în procesare vreun dosar, vor fi concediaţi. Stai în rând câte 3-4 zile, în frig şi ninsoare, şi doar pentru ca să-ţi ia amprentele trebuie să plăteşti 3 mii de ruble. Asigurările medicale din Moldova tot nu sunt recunoscute. Trebuie să ţi-o faci doar acolo, la companiilor lor. Şi asigurarea costă la fel vreo 3 mii de ruble –asta în oraş, iar în suburbii dublu - 6 mii de ruble. Şi tot aşa.”

Valentina spune că în anumite cartiere moscovite deja se poate observa cu ochiul liber lipsa forţei de muncă:

„Ei în presă ne tot îndeamnă: nu plecaţi. Dar foarte mulţi au plecat. Mai ales cei care erau angajaţi de serviciile municipale la măturat străzile sau la deszăpezire. Salariile pe care le primeau sunt de 10-15 mii de ruble. Acum, din aceste 10-15 mii, 4-5 trebuie să le dai pe lună pe patentă. În plus, mai cheltuieşti vreo 20 de mii pe an ca să-ţi faci toate aceste acte – asigurare medicală, examen etc… Sigur că foarte mulţi au plecat. Nu se curăţă străzile, se închid şantierele, spălătoriile auto. Acolo e un lucru foarte dificil şi munceau doar moldovenii şi ucrainenii. Am cunoscuţi care au venit după Anul Nou, dar când au văzut cât trebuie să plătească, şi-au făcut bagajele şi au plecat. Am şi cunoscuţi din Tadjikistan, Uzbekistan care au făcut la fel. Iar localnicii nu-şi fac vânt să lucreze cu 15 mii pe lună la curăţenie. Aşa că se simte deja plecarea migranţilor.”

Pe site-ul oficial al Serviciului Federal rus de Migraţiune, figurează statistici care arată că la data de 4 martie 2015 în Rusia s-ar fi aflat totuşi 557 de mii de cetăţeni moldoveni. Ce-i mai reţine în Rusia, am întrebat-o pe Valentina:

„Oamenii simpli, moscoviţii sunt cointeresaţi în serviciile noastre. Nu e cointeresată numai puterea. Ea spune că trebuie să rărească migranţii. Am avut acum o comandă şi clientul m-a aşteptat o lună ca să vin să-i fac lucrarea. Pentru că nu avea la cine apela. Aşa că unii decid să rămână. Mai ales cei care nu au ce face acasă. Sau cei care au angajatori mai buni. Am văzut acolo, la centrul acela, oamenii care au venit cu angajatorii care acceptă să le achite toate aceste cheltuieli în plus. Dar, în general, eu cred că va exista un val de moldoveni care se vor întoarce. E imposibil să mai rămâi aici”, ne-a mai spus Valentina.

Previous Next

XS
SM
MD
LG