Linkuri accesibilitate

Scrisoarea deschisă a senatorilor americani împotriva unui acord nuclear cu Iranul și consecințele ei


Imagine a scrisorii senatorilor
Imagine a scrisorii senatorilor

O petiție semnată de 150 de mii de persoane îi acuză pe semnatarii scrisorii de trădare...

In urma cu citeva zile, 47 de senatori republicani din Statele Unite trimiteau o scrisoare deschisă Iranului, aratind ca orice acord nuclear semnat cu presedintele Obama poate fi pus in revers de Congress de un succesor al acestuia. Care sint reactiile in Statele Unite? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Obama a spus ca senatorii republicani se aliaza cu elementele dure din Iran. Vice-presedintele Biden a caracterizat gestul drept „nedemn”.

Acum, exista o petitie, semnata de 150 de mii de persoane care ii acuza pe semnatarii scrisorii de tradare, in virtutea unei legi, datind din 1799, Logan Act, care interzice cetatenilor neautorizati sa negocieze cu guverne straine. In conditiile in care petitia a adunat peste 100 de mii de semnaturi, Casa Alba este obligata sa raspunda, in termen de 30 de zile.

Jerome Barron, profesor de drept constitutional la Universitatea George Washington, a declarat la un post de televiziune ca scrisoarea senatorilor este lipsita de respect pentru presedinte si prerogativele prezidentiale, dar nu constituie un act de tradare. Asta pentru ca senatorii reprezinta una dintre puterile din stat si chiar daca Congresul nu negociaza tratate, el le ratifica.

In fata aceleiasi intrebari, purtatorul de cuvint al Casei Albe, Josh Earnest, a spus ca doar Ministerul Justitiei se poate pronunta. Intre senatorii republicani exista voci conservatoare care considera – asa cum a argumentat de curind in Congres si premierul Israelului – ca actualul proiect de intelegere face prea multe concesii Iranului si este periculos. Faptul ca un numar atit de mare de senatori au semnat scrisoarea, care poate fi catalogata drept fara precedent este surprinzator, chiar si in extrem de polarizatul spatiu politic Washingtonian.

De remarcat totusi ca presedintele Comisiei pentru Relatii Externe din Senat, republicanul Bob Corker, nu a facut-o, argumentind ca daca se va pune problema anularii unui veto prezidential, cu privire la tratat, el are nevoie de o majoritate bipartizana si că asta este principala lui preocupare.

XS
SM
MD
LG