Europa Liberă: De ce a fost nevoie de reiterarea Caietului de sarcini sau Listei de priorităţi, după ce cabinetul de miniştri are obiectivele ce rezultă din Acordul de Asociere?
Igor Boţan: „Este adevărat că există un plan de acţiuni, dar au rămas nerealizate prevederile unor documente foarte importante, pentru care Republica Moldova a primit bani din partea Uniunii Europene. Este vorba de „Rethink Moldova”, strategie lansată în 2010, la 24 martie, doi ani mai târziu a fost lansată această strategie pe termen mediu „Moldova 2020”. Iar dacă ne uităm la realizări, atunci ne apucăm de cap şi înţelegem că lucrurile merg foarte-foarte prost.
De exemplu, cea mai importantă reformă, cea a justiţiei, care s-a desfăşurat sub lozinca „Toleranţă zero faţă de corupţie”, după patru ani de implementare, am înţeles că corupţia a devenit şi mai înrădăcinată în societatea moldovenească.”
Europa Liberă: Şi mai sofisticată.
Igor Boţan: „Şi mai sofisticată.”
Europa Liberă: Domnul Tapiola a ajuns să spună foarte clar că s-ar putea să nu mai dea banii promişi.
Igor Boţan: „Europenii sunt birocraţi exemplari, ei dacă au bugetat ceva, se simt obligaţi să cheltuie aceşti bani. Dar tocmai acest caz la care vă referiţi dumneavoastră arată că acum ei sunt în situaţia să se gândească ca banii contribuabililor europeni să fie folosiţi cu tâlc, să aibă un impact pozitiv. Or, până acum am văzut că, deşi lozinca promovării reformei justiţiei „Toleranţă zero faţă de corupţie”, am căzut în topurile internaţionale cu zeci de poziţii. Şi aici vă dau dreptate, corupţia a devenit atât de sofisticată că se fură cu miliardele.”
Europa Liberă: Şi atunci europenii se văd siliţi să scrie ca pentru un elev codaş în agenda de elev: „Fii atent!, faci lucrul acesta şi acesta”. Adică, legat de Banca de Economii: „Găsiţi-i pe făptaşi şi faceţi ceva cu gaura aceasta”. Nu era evident pentru guvern că trebuie să facă asta?
Igor Boţan: „Sigur că pentru guvern era evident ce are de făcut. După criza din 2011, legată de atacurile raider, după ce presa internaţională a publicat materiale privind spălarea prin băncile din Republica Moldova a 20 de miliarde de dolari, după scandalul de la Banca de Economii, care a izbucnit în paralel cu Pădurea Domnească, sigur că autorităţile moldovene ştiau toate aceste lucruri. Şi aici venim la farmecul acestui document. Acest material a fost făcut public de maniera pe care o cunoaştem, ca să audă şi cetăţenii moldoveni. Pentru că de cetăţenii moldoveni, de reacţiile lor la ceea ce se întâmplă în ţară depinde foarte mult.”
Europa Liberă: Şi ca cetăţenii să nu mai aibă senzaţia că autorităţile sunt menajate şi mângâiate pe cap tot timpul.
Igor Boţan: „Aceasta este cea mai dureroasă problemă pentru europeni. Dacă au pompat în Republica Moldova miliarde de euro şi dolari care, iată, au trecut ca apa printre degete, atunci ce mai pot ei să facă cu o ţară suverană, care se află într-o zonă de conflict, pentru care se ştie că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii acestei ţări este corupţia. Ce mai pot să facă partenerii noştri europeni, decât să lanseze astfel de mesaje?”
Europa Liberă: Cum au reacţionat autorităţile de la Chişinău la lansarea acestui memoriu?
Igor Boţan: „În mare parte, l-au trecut sub tăcere. A fost o reacţie relativ moderată din partea premierului Gaburici, care s-a adresat către miniştri şi i-a îndemnat să citească cu atenţie acest document. Și să vină cu reacţii care, ulterior, trebuie să fie transformate în măsuri pentru implementarea acestor sugestii venite din partea partenerilor noştri de dezvoltare.”
Europa Liberă: Deci, mai aşteptăm reacţiile miniştrilor?
Igor Boţan: „Da, suntem în aşteptarea reacţiilor. Dar, în schimb, vedem care este reacţia populaţiei. Cei trei Vlazi care, de fapt, au pus la cale aşa-zisa coaliţie camuflată, au cel mai mare antirating, toţi trei. Niciun alt politician, în afara acestor trei, nu are un antirating mai mare decât al acestora. Şi cred că acest lucru este foarte-foarte grăitor. Probabil se trezesc şi cetăţenii moldoveni şi înţeleg în ce capcană au nimerit.”