Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord în interiorul Rusiei


Ramzan Cadîrov în filmul „Cecenia: războiul fără urmă”

O jurnalistă franceză a filmat în secret un film despre Cecenia lui Kadîrov – o împărăție a minciunii și fricii.

Filmul documentar „Cecenia: războiul fără urmă” a fost filmat în secret: în împărăția lui Ramzan Kadîrov jurnaliștii sunt urmăriți îndeaproape. Jurnalista franceză Manon Loizeau povestește, într-un interviu realizat de colegul nostru de la Radio Svoboda, Dmitri Volcek, despre experiența sa în Cecenia și despre motivele care au determinat-o să-și asume riscul de a lucra într-o zonă de real pericol. Filmul a fost proiectat săptămâna trecută în premieră pe ecran mare în cadrul festivalului internațional de film documentar de la Praga, care tocmai s-a încheiat.

Jurnalista franceză Manon Loizeau povestește că lucrează de 10 ani în Cecenia, răstimp în care a învățat să filmeze pe ascuns. Sarcina principală, atunci când a făcut filmul, a fost să nu-și expună sursele, spune jurnalista.

„Prietenii mei ceceni în general îmi spuneau că un astfel de film este imposibil de realizat, pentru că riscul este mai mare decât pe timpul războiului. Am filmat un an întreg – eu eram acreditată în Rusia ca jurnalistă a postului de televiziune franco-german ARTE. Și chiar dacă nu era nevoie de o acreditarea specială pentru Cecenia, eram obligată să informez Ministerul informațiilor, al lui Kadîrov, despre ce avem de gând să fac. Bineînțeles că nu vroiam să fac acest lucru. Iată de ce mă opream în case private și nu la hotel. Dar deja peste câteva zile am observat că eram urmărită. Și am decis să nu locuiesc în Cecenia, ci să vin periodic acolo. Am fost de 12 ori în Cecenia. Dar de fiecare dată după doua-trei zile de filmări observam că sunt urmărită. Am o experiență mare de lucru în Rusia și observ imediat atunci când cineva începe să mă fotografieze, când în urma mea merge în permanență o mașină suspectă sau persoane care spun că sunt studenți încep să pună întrebări ciudate. Așa că a fost nevoie să recurg la mai multe șiretlicuri pentru a filma fără să-i expun pe oameni.

În oficiul Comitetului antitortură ne întâlneam cu oameni care veneau să-și spună povestea, iar apoi filmam la ei acasă. Am avut trei operatori, fiecare avea sarcina lui. Unul filma interviurile, alții luau imagini cu Groznîi. Vroiam să arăt cum este un oraș al uitării. Separat, filmam demonstrațiile pro-Kadîrov. Pentru că imediat ce vedeau o echipă de filmare străină la un eveniment oficial, ne abordau ca să dăm explicații, așa că eram nevoiți să spunem că facem un film despre reconstrucția Ceceniei.

Am terminat filmările în toamna anului trecut, iar în decembrie, după atacul terorist de la Groznîi, oficiul Comitetului antitortură a fost incendiat de oamenii lui Kadîrov. Ei au luat toate calculatoarele și arhivele, iar angajații Comitetului au fost nevoiți să plece din Cecenia.

Am decis să fac acest film pentru ca vocile din Cecenia să fie din nou auzite. Pentru că noua generație din Occident nu mai știe nimic despre războiul cecen...

În Occident, interesul pentru Cecenia a scăzut, așa că străinii nu mai merg pe acolo. Am decis să fac acest film pentru ca vocile din Cecenia să fie din nou auzite. Pentru că noua generație din Franța nu mai știe nimic despre războiul cecen. Nu știu dacă se mai poate schimba ceva în interiorul Ceceniei, pentru că acest Kadîrov este în continuare foarte util Kremlinului”, mai spune jurnalista franceză Manon Loizeau.

În filmul său, acesta prezintă oameni care au avut curajul să spună adevărul despre împărăția lui Kadîrov. La Comitetul antitortură aceasta a găsit oameni care au vorbit deschis despre cum le-au fost răpiți, torturați și omorâți apropiații din familie. Astfel, în film vorbesc rudele a două fete care au fost omorâte cu bestialitate la o spălătorie de mașini în Groznîi. Rudele au fost amenințate și li s-a spus să tacă, dar oamenii au decis să vorbească. Un alt erou al filmului este președintele Adunării parlamentare a popoarelor din Caucaz, Ruslan Kutaev, arestat și bătut după ce a avut curajul să organizeze o conferință consacrată deportărilor staliniste a poporului cecen. De apărarea lui s-a ocupat, de asemenea, Comitetul antitortură, însă eforturile s-au dovedit a fi inutile – instanța l-a condamnat la patru ani de privațiune de libertate.

XS
SM
MD
LG