Linkuri accesibilitate

Statele Unite și conflictul din Siria


Casa Albă a reiterat că SUA nu vor negocia niciodată direct cu actualul președinte al Siriei.

In contextul luptei impotriva gruparii ISIS si-au modificat Statele Unite pozitia fata de regimul Assad, din Siria? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Statele Unite au reiterat ca nu vor negocia direct niciodata cu presedintele Siriei, Bashar al-Assad, clarificind astfel afirmatii, facute anterior, de secretarul de stat, John Kerry.

Odata cu aceasta lamurire pare sa se indeparteze si posibilitatea organizarii de negocieri, vizind solutionarea razboiului civil din Siria. Kerry afirmase duminica, intr-un interviu acordat retelei CBS, că Assad ar putea juca un rol in incercarea de a solutiona conflictul sirian, aceasta declaratie atragind critici din Europa si de la aliati arabi. Departamentul de Stat s-a vazut nevoit sa clarifice afirmatiile lui Kerry si sa arate ca pozitia americana fata de Assad nu s-a schimbat.

Purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat a spus ca America recunoaste ca e nevoie de reprezentanti ai regimului Assad pentru a se putea negocia, dar ca secretarul de stat nu a vrut sa se inteleaga ca s-ar negocia cu Assad insusi. „Continuam sa credem ca nu exista viitor pentru Assad in Siria” - a spus Jen Psaki. In interviul sau, Kerry a declarat ca Statele Unite si alte tari, pe care nu le-a numit incearca sa reia procesul de pace in Siria.

Jen Psaki a spus ca s-au purtat convorbiri cu Rusia, aliatul lui Assad si cu parteneri din Europa si tari ale Golfului. Purtatoarea de cuvint a adaugat ca au fost solicitate detalii cu privire la o propunere a Moscovei vizind reluarea convorbirior de pace. Anul trecut Statele Unite au jucat un rol important in organizarea convorbirilor de la Geneva intre guvernul si opozitia din Siria. Dupa doua runde, acele convorbiri au esuat. Rusia a facilitat si ea convorbiri intre anumiti reprezentanti ai opozitiei si guvernului sirian, in ianuarie, dar cea mai mare coalitie din opozitia siriana a boicotat si rezultatele au fost modeste. Acum Rusia doreste noi convorbiri in aprilie.

XS
SM
MD
LG