Linkuri accesibilitate

Alegeri în Israel: între schimbare și speranță


Retorica anti-iraniană și anti-palestiniană a conservatorului Benjamin Netanyahu nu a reușit să micșoreze distanța față de rivalul său de centru-stânga Isaac Herzog.

Visul premierului Benjamin Netanyahu de a deveni israelianul cu cea mai îndelungată carieră de prim-ministru s-ar putea spulbera astăzi, când în Israel au loc alegeri naționale. Detalii într-o sinteză a relatărilor agențiilor de presă.

Retorica anti-iraniană și anti-palestiniană afișată în campanie de conservatorul Benjamin Netanyahu nu a reușit să micșoreze distanța care-l separă în sondaje de rivalul său de centru-stânga Isaac Herzog, scrie agenția Reuters.

Dacă Herzog va câștiga la limită alegerile, cum sugerează sondajele, va avea prima șansă de a fi desemnat să formeze noul guvern – iar dacă negocierile se încheie cu succes, Netanyahu va lua o pauză după nouă ani de premierat. Până acum în istoria Israelului, doar Ben Gurion a condus țara mai mult, anume 12 ani.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

În ajunul alegerilor, Netanyahu a făcut o încercare de a câștiga și mai multe voturi din partea alegătorilor cu vederi de dreapta promițând că dacă va fi din nou premier, pe durata mandatului său nu se va înființa vreun stat palestinian:

Netanyahu a spus într-un interviu cu un portal de știri că o eventuală victorie a stângii va face posibilă crearea statului palestinian și va fi urmată de o retragere din teritoriile palestiniene, iar asta ar pune bazele unor noi atacuri împotriva Israelului. „Cei care nu înțeleg asta își îngroapă capetele în nisip. Partidele de stânga asta fac, își îngroapă capetele în nisip” – a mai spus Netanyahu, liderul în vârstă de 65 de ani al partidului Likud. Întrebat dacă această remarcă înseamnă că pe durata conducerii lui nu va lua ființă vreun stat palestinian, Netanyahu a răspuns: „Desigur”.

Liderul Partidului Muncii, Isaac Herzog
Liderul Partidului Muncii, Isaac Herzog

Rivalul său, Isaac Herzog, este liderul Partidului Muncii și conduce la alegeri o coaliție de centru numită Uniunea Sionistă, din care mai face parte partidul fostului ministru de externe Tzipi Livni.

Vorbind după ce și-a depus votul la o secție de votare din Tel Aviv, Herzog a spus că scrutinul este o alegere între „schimbare și speranță” și „disperare”. „Cine vrea să continue pe calea lui Bibi (Netanyahu), adică pe calea disperării, nu are decât să-i dea votul”, a spus Herzog.

Agenția Reuters scrie că rivalul lui „Bibi” Netanyahu, Isaac Herzog, este un om „politicos” și lipsit de experiență de om de stat. El se pronunță în favoarea reluării negocierilor cu palestinienii și a reparării legăturilor cu Casa Albă și cu democrații americani, stricate de alunecarea tot mai pronunțată spre dreapta a lui Netanyahu.

Associated Press notează că în sondajele de opinie alianța lui Herzog a condus mereu cu un avantaj mic față de partidul lui Netanyahu, dar nici una din tabere nu are o majoritate clară. Peisajul politic israelian este fracturat, iar câteva partide de centru mai mici vor decide probabil cine va fi următorul premier.

Una din posibilele urmări ale alegerilor din Israel este că în fruntea Ministerului de Externe nu se va mai afla, probabil, chișinăuianul Avigdor Lieberman. Partidul său de dreapta „Casa Noastră, Israel” a scăzut în sondaje și va pierde probabil șapte sau opt locuri din cele 13 pe care le are în actualul parlament.

În campanie Lieberman a avut o retorică de extremă-dreapta, propunând printre altele ca arabii israelieni neloiali statului să fie decapitați, iar pentru acte de terorism să fie pronunțată pedeapsa cu moartea, pe care Israelul a aplicat-o o singură dată în întreaga sa existență.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG