Linkuri accesibilitate

Marian-Jean Marinescu: „După cum se desfășoară lucrurile în Ucraina, nu cred că Rusia se va opri”


Vicepreședintele Grupului PPE din PE: deși un guvern minoritar la Chișinău este o problemă, acțiunile sale sunt cele care vor conta.

Conflictul din Ucraina a determinat nu doar o întreagă serie de sancțiuni din partea UE și SUA împotriva Rusie, ci și un răspuns al NATO (de la exerciții militare în Marea Neagră, la trimiterea de armament și trupe în țările Baltice și Polonia). Dacă Letonia, Lituania sau Polonia au exprimat cât se poate de clar că se tem de atacuri rusești similare cu cele din Ucraina, Bucureștiul a părut ceva mai rezervat, chiar dacă pe teritoriul românesc vor funcționa un centru de comandă NATO și un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est al NATO. Care sunt temerile României, l-am întrebat pe Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al celui mai puternic grup politic din Parlamentul European, într-un interviu în care europarlamentarul român explică și de ce UE ar trebui să aibă deocamdată încredere că guvernul minoritar de la Chișinău nu va abate Moldova de la drumul său european.

„După cum văd că se desfășoară lucrurile în Ucraina, eu nu cred că Rusia se va opri”, a declarat în exclusivitate pentru Europa Liberă, Marinescu. „Gurile Dunării sunt o zonă foarte atractivă [pentru Rusia], cum de altfel este și legătura pe uscat dintre Rusia și Crimeea. De aceea este posibil ca în cele două zone, Mariupol și Transnistria (sau Odesa) să avem probleme în viitorul apropiat. De aceea trebuie să fim atenți.

Pe de altă parte, trebuie să fim pregătiți pentru atacuri cibernetice sau în plan economic. Se pot întâmpla foarte multe lucruri, iar România trebuie să fie foarte atentă și pregătită, și să nu se gândească că nu există nici o amenințare.”

Marian-Jean Marinescu nu vede un pericol pentru România nici în asa-zișii „pacificatori” din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Aceștia, crede europarlamentarul, nu reprezintă o amenințare directă pentru România, dar ar putea juca în rol, ca și până acum, în conflictul din Ucraina, în Donețk sau Luhansk.

În direct de la Strasbourg
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:13:17 0:00

„Acești „pacificatori” pot fi „activați” pentru a pleca spre Odesa sau Gurile Dunării, este de părere Marinescu. „Atâta timp cât Rusia nu a recunoscut că are trupe în Ucraina, atâta timp cât un șef de stat spune că uniforme cele ale soldaților care luptă în Ucraina se găsesc in magazin, este evident că nu putem avea incredere. Cele două acorduri de la Minsk nu au fost respectate, si cred ca se poate întâmpla orice. Rusia provoacă, aparent fără nici un fel de motiv. Avioane deasupra Mării Nordului, a Mării Baltice, și, atenție, nu orice fel de avioane ci bombardiere, care întrerup transponderul, ceea ce înseamnă că nu dau semnal la sol ca să se poată identifica ce fel de avioane sunt. Ca atare cum pot avea încredere?”, arată vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European.

Cât privește dorința și șansele guvernului minoritar de la Chișinău de a merge mai departe pe drumul european început de guvernele Filat și Leancă, Marian-Jean Marinescu consideră că o analiză în acest moment este prematură, chiar dacă unii analiști si-au exprimat temeri că guvernul minoritar condus de tânărul om de afaceri Chiril Gaburici ar putea fi ca un cadou oferit pe tavă Moscovei.

„Dacă puneți așa problema [daca va avea forta un guvern minoritar să impuna calea europeana pe mai departe] sigur că un guvern minoritar este o problemă. Dar haideți să așteptăm să vedem ce face acest guvern. Depinde de foarte multe lucruri. Să vedem dacă pornește cu avânt implementarea Acordului de Asociere, ceea ce ar fi un pas mare înainte, să vedem dacă Moldova profita de Acordul de Liber Schimb.

Gândiți-vă că acum economia Moldovei este îndreptată către UE, ca rezultat al sancțiunilor UE împotriva Rusiei. Primește și gaz din România, puțin deocamdată, căci mai trebuie construită o conductă către Chișinau. Însă trebuie să așteptăm și să nu uitam că acest guvern il are in spate pe Vlad Filat, care este un european convins, un politician intors către Europa fără nici un dubiu.

Nu exclud însă ca la un moment dat liberalii să fie cooptați în coaliție. Cred că între liberali și Dl Filat este o discutie locala. Ei au discutat, nu poti sti cine pe cine nu a acceptat, care sunt conditiile dintre ei. Este păcat că s-a întâmplat acest lucru. Eu întotdeauna am admirat Alianța Pentru Intergrare Europeană căci a rezistat eroic cinci ani in condiții foarte grele, trecând și de alegeri. Trebuie văzut cum vor evolua lucrurile, căci acum se poate repeta scenariul. Însă nu închid această posibilitate ca liberalii să fie prinși în coaliție. Sper ca din cauza acestei crize externe orgoliile să cadă și să se ajungă la aceeași coaliție ca fosta AIE, care a fost, după părerea, mea varianta cea mai bună pentru Moldova.”

XS
SM
MD
LG