Linkuri accesibilitate

Toate țările în curs de dezvoltare, care au realizat creșteri economice, au mers pe calea urbanizării și industrializării (V. Ciobanu/Ziarul Național)


Alegerile din Găgăuzia (Ava.md; Rise.md).

În editorialul lui Victor Ciobanu, publicat în Ziarul Național, autorul susţine că toate țările în curs de dezvoltare, care au realizat creșteri economice au mers pe calea urbanizării și industrializării. Editorialistul nu pune la îndoială nevoia reformei în justiție și a luptei cu corupția, pe care, de altfel, le numește prioritățile actuale guvernări și restanțele precedentei, însă constată că reformele economice au trecut oarecum în umbră și au dispărut din discursul politicienilor. Victor Ciobanu scrie că este nevoie de un plan anticriză, pe care, firește, continuă el, autoritățile nu-l au. Autorul invocă datele Biroului Național de Statistică care arată între altele că în Moldova, considerată o țară agrară, din două milioane de oameni care trăiesc în țară, doar 39 de mii primesc salarii din activități agricole.

Portalul Ava.md publică o analiză semnată de comentatorul Vitali Andrievschi, în care acesta observă că niciodată până acum, autoritățile de la Chișinău nu au manifestat atâta indiferență cum se atestă față de electorala din autonomia găgăuză. Autorul scrie că în ultimul timp Găgăuzia a devenit o regiune problematică, folosită de Federația Rusă în jocurile sale politice, și anume ca pe un punct de sprijin pentru a opri mișcarea Moldovei spre Uniunea Europeană. Autorul se întreabă cum va evolua situația acestei regiuni după alegeri şi deşi nu pune la cântar şansele concurenţilor electorali, susţine că un lucru este evident şi clar, că Rusia este activă în această regiune, folosind partidul lui Dodon dar şi negociind direct cu unii candidaţi, notează autorul.

Despre bătălia pentru fotoliul de başcan al Găgăuziei scriu şi jurnaliştii de la Rise.md, doar că aceştia au scos în lumină afacerile şi proprietăţile candidaţilor dar și interesele unor businessmeni care susțin și finanțează electorala. Autorii notează că deşi aparent este cel mai „sărac” candidat, Irina Vlah are în campania electorală un deviz de cheltuieli impunător, după cum apreciază jurnaliştii, cheltuind oficial 414 mii de lei. Concurenţii ei, observă autorii, cheltuind de 4-5 ori mai puțin în aceeași perioadă. Reporterii Rise mai scriu că Irina Vlah este susţinută de omul de afaceri Iurie Iacubov, cel care a finanțat referendumul de anul trecut din autonomie cu peste un milion de lei, la care 98% din respondenți și-au exprimat dorința de a adera la Uniunea Vamală. În materialul de investigaţie jurnaliștii prezintă detalii și despre afacerile nedeclarate ale lui Nicolai Dudoglo, un alt candidat la funcția de bașcan.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu constată într-un material pentru „Deutsche Welle” că recenta întâlnire Iohannis-Poroșenco a stârnit frisoane la Tiraspol și reacții rusești care vizează sudul Republicii Moldova – Autonomia Găgăuză. Autorul scrie că după întâlnire, președinții au declarat la conferința de presă, că „vor face tot posibilul ca Transnistria să fie reintegrată în Republica Moldova”. Această declaraţie a fost urmată de o reacţie de panică, din partea presei şi administraţiei de la Tiraspol,observă Vitalie Călugăreanu, așa-zisul „ministru de externe” al regiunii interpretând declarația celor doi șefi de stat în felul următor, că „Cineva vrea să dezghețe conflictul” transnistrean, lăsând să se înțeleagă că președinții Iohannis și Poroșenco, cu acordul Chișnăului, s-ar fi înțeles să atace Transnistria”, menționează autorul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG