Linkuri accesibilitate

Diplomația rusă atacă dur Republica Moldova


Ministerul rus de externe acuză Chișinăul de discriminare împotriva presei rusești.

Moldova a decis să urmeze exemplul Ucrainei și a importat de la vecina sa un arsenal de sancțiuni împotriva jurnaliștilor ruși, afirmă ministerul rus de externe.

Într-o declarație publicată pe site-ul externelor de la Moscova , se spune că decizia „rușinoasă” de a interzice cinci ani intrarea în R.Moldova lui Dmitri Kiseliev, directorul general de la Rossiya Segodnya și a lui Andrei Kondrașov, jurnalist la televiziunea națională din Rusia este ultimul exemplu al politicii discriminatorii a Chișinăului împotriva presei rusești.

În comunicatul diplomației ruse se mai spune că oficialitățile moldovene nu au dat nici o explicație rezonabilă și legală pentru această decizie.

Ministerul rus de externe mai spune că o echipă a televiziunii naționale ruse care călătorea cu Alexander Balitsky în Găgăuzia pentru a relata despre alegerile de acolo a fost trimisă înapoi la sosirea la Chișinău.

Externele de la Moscova consideră că aceste măsuri restrictive nu pot fi văzute decît ca o violare a libertăților și drepturilor fundamentale ale omului, pe care Chișinăul le interpretează în felul său propriu, în timp ce declară că aderă la valorile democratice europene.

În încheierea comunicatului diplomației ruse se spune că această încălcare flragrantă de către R. Moldova a obligațiilor internaționale legate de libertatea de expresie să fie evaluată corect de reprezentanta OSCE pentru Libertatea Presei Dunja Mijatović și de alte insituții internaționaole care se ocupă de apărarea drepturilor omului.

Reamintim că ministerul de interne de la Chișinău a confirmat că doi cetățeni ruși, directorul trustului media Rossyia Segodnya Dmitri Kiseliov și jurnalistul Andrei Kondașov au fost declarați indezirabili în Republica Moldova.

Confirmarea citată de presa moldoveană a survenit în urma anulării unei așa-numite „punți video” cu mai multe țări din vecinătatea Rusiei, în cadrul căreia cei doi urmau să prezinte, miercuri, un documentar despre așa-numita „întoarcere a Crimeii în patrie”.

Folmul în care președintele rus Vladimir Putin confirmă faptul că anexarea peninsulei Crimeea a fost pregătită în avans a fost difuzat deja de televiziunea Rossia 1, care se difuzează și în Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG