Linkuri accesibilitate

Fostul premier Iurie Leancă şi echipa sa lansează „Partidul Popular European din Moldova”


Fostul premier Iurie Leancă şi echipa sa
Fostul premier Iurie Leancă şi echipa sa

Iurie Leancă a prezentat membrii echipei cu care îşi propune să reprezinte electoratul pro-european şi ceea ce fostul premier a numit „golul imens” lăsat de PLDM.

Fostul premier Iurie Leancă a anunţat astăzi că proiectul său politic urmează să fie denumit „Partidul Popular European din Moldova” şi şi-a exprimat speranţa că nu va întâmpina dificultăţi la înregistrarea formaţiunii. Leancă spune că va insista anume pe această denumire, chiar dacă recent foştii săi colegi din PLDM au înregistrat la Agenţia de stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) denumirea de „Partid Popular European”, iar Ministerul Justiţiei a dat de înţeles că fostul premier ar putea întâmpina dificultăţi la înregistrarea formaţiunii. De asemenea, Iurie Leancă a prezentat astăzi noii membri ai echipei sale, care îşi propune să reprezinte electoratul pro-european şi să acopere ceea ce fostul premier a numit „golul imens” lăsat de PLDM. Relatează Diana Răileanu:

Iurie Leancă a prezentat astăzi grupul de iniţiativă care va promova noul proiect politic, urmând să adune semnăturile necesare pentru înregistrarea, cât mai curând posibil, a „Partidului Popular European din Moldova”.

Fostul premier speră că instituţiile statului nu-l vor împiedica să înregistreze formaţiunea, chiar dacă recent foştii săi colegi de partid şi-au adjudecat, prin intermediul AGEPI denumirea mărcii de „Partid Popular European”. Între altele, Iurie Leancă a criticat declaraţia de săptămâna trecută a Ministerului Justiţiei, potrivit căreia existenţa unei mărci cu această denumire ar face imposibilă utilizarea ei de către oricare altă persoană juridică:

„Ministerul Justiţiei nu ne poate interzice acest lucru, nu poate condiţiona înregistrarea unui partid prin faptul că cineva a încercat să înregistreze acest nume ca marcă comercială. E o inovaţie în practica din Republica Moldova. Mai mult, pentru ca PLDM şi Ministerul Justiţiei să nu poată abuza de tertipuri pe la Agenţia pentru Proprietate Intelectuală, am demarat noi înregistrarea la AGEPI a denumirii «Partidului Popular European din Moldova». (...) Ministerul Justiţiei şi PLDM, în viteza cu care au vrut să ne blocheze s-au încurcat în denumiri, ei blocau înregistrarea «Partidului Popular European», dar noi solicitam înregistrarea «Partidului Popular European din Moldova».”

Lipsa sintagmei „din Moldova” în denumirea adjudecată de PDLM ar permite, potrivit lui Iurie Leancă, înregistrarea formaţiunii la Ministerul Justiţiei. Pe de altă parte, reprezentanţi ai AGEPI au declarat săptămâna trecută Europei Libere că fostul premier ar putea înregistra marca „Partidul Popular European din Moldova”, însă doar după ce obţine acceptul liberal-democraţilor.

Iurie Leancă a anunţat apartenenţa proiectului său politic la Partidul Popular European, formaţiune transnaţională a Parlamentului European din care face parte şi PLDM-ul condus de Vlad Filat şi la summit-ul căreia a participat săptămâna trecută premierul Chiril Gaburici.

Fostul premier a afirmat că procesul de constituire a formaţiunii pe care o lansează are girul Partidului Popular European dar şi a câtorva lideri occidentali, nedumeriţi, potrivit lui Leancă, de evoluţiile politice din Republica Moldova, după scrutinul din 30 noiembrie:

„Discuţiile pe care le-am avut la Bruxelles mi-au arătat foarte clar că pe fundalul nemulţumirii faţă de coaliţie noua coaliţie din Republica Moldova, există o aşteptare, aşa cum există această aşteptare şi din partea cetăţenilor Republicii Moldova pentru un proiect nu doar prin denumire european sau pro-european, dar şi prin acţiune. Iată de ce sunt absolut convins că în momentul în care înregistrăm partidul nostru în Republica Moldova, vom avea o conlucrare foarte strânsă atât cu Partidul Popular European, cît şi cu partidele care fac parte din această familie reprezentativă europeană.”

Fostul premier a prezentat astăzi şi noii membri ai echipei sale, între care analistul politic Oazu Nantoi, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, experta în sănătate Ala Nemerenco şi istoricul Octavian Ţîcu, care mai este cunoscut pentru cea mai scurta cariera de ministru al tineretului si sportului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG