Directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, în dialog cu Vasile Botnaru.
Igor Boţan: „Finanţarea partidelor politice a fost prevăzută în Legea privind funcţionarea partidelor politice, adoptată în decembrie 2008. De atunci aplicarea prevederilor legii respective privind finanţarea partidelor politice a fost amânată, până în momentul când s-a ajuns la concluzia că finanţarea partidelor politice, în special a celor care nu au resurse financiare, este un element foarte important pentru a face lupta politică mai incisivă şi pentru a admite în politica moldovenească sânge proaspăt, să zicem aşa.”
Europa Liberă: Aceasta înseamnă că va fi campania una mai onestă, mai transparentă?
Igor Boţan: „Nu. Lucrurile stau tocmai invers, pentru că ne-am convins că partidele politice care au votat legea respectivă în Parlament sunt tocmai partidele care se fac vinovate de ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova în ultimii şase ani de zile.”
Europa Liberă: Dar poate se angajează, de acum încolo, să scoată la vedere toţi banii pe care îi cheltuie?
Igor Boţan: „Cred că este exclus acest lucru, iar adoptarea acestei legi sau a acestor amendamente la legile în vigoare privind finanţarea partidelor politice nu este altceva decât aruncarea prafului în ochi. Aceste amendamente au fost adoptate sub presiunea, este adevărat, a societăţii civile, numai că aceste amendamente nu rezolvă problema per se. Cel mai mare rău în Republica Moldova este corupţia, care este încuibată în partidele politice aflate la guvernare sau aflate în Parlament. Iată că tocmai aceste partide politice adoptă această lege şi aceasta înseamnă că, pe lângă ceea ce fac, vor mai fi şi finanţaţi din banii noştri, ai contribuabililor cu aproximativ 40 de milioane de lei anual. Dacă ne uităm atent care este schema de distribuire a acestor bani, vedem că cei care se află în Parlament, cei care au pârghii administrative pentru a-şi promova consilierii şi primarii la alegerile locale, tocmai aceştia vor primi bani şi de la buget. De aceea, se pare că această lege, care trebuia să fie consultată cu partidele extraparlamentare, poate partidele extraparlamentare care au o activitate mai elaborată chiar merită să fie cumva susţinute pentru scopul la care m-am referit la început, pentru a aduce sânge proaspăt în politica moldovenească.”
Europa Liberă: Dar raţiunea legiuitorilor e de înţeles. Nu poţi pulveriza banii alocaţi pentru activităţile de partid pe nişte partide făcute doar pentru campanie. Cine ajunge la guvernare, acela împarte plăcinta.
Igor Boţan: „Tocmai despre aceasta şi vorbim. Partidele care sunt în parlament şi aşa sunt foarte bogate. Aceste partide ştim că ne-au minţit în campania electorală, au organizat concerte cu artişti renumiţi de peste hotare, inclusiv din Rusia, ca la urmă să ne spună că aceste concerte au fost acţiuni de caritate, de binefacere, iar liderii acestor partide se bucură de o astfel de susţinere din partea artiştilor renumiţi.”
Europa Liberă: Cine va controla cum îşi cheltuie partidele banii, adică banii de la buget?
Igor Boţan: „Sigur, Comisia Electorală Centrală. Sigur că, dacă vor fi bani bugetari, Curtea de Conturi va fi împuternicită să aibă acces. Dar marea problemă, iarăşi, este că instituţiile de control şi de reglementare sunt conduse de oamenii care au fost numiţi pe criterii politice. Adică nu s-a schimbat nimic, miezul problemei, corupţia care emană din partide a fost extrapolată asupra instituţiilor statului şi avem un cerc vicios. Această lege, din punctul meu de vedere, nu rezolvă absolut nicio problemă, doar că măreşte pragul de plafonare a depunerilor pe conturile electorale ale partidelor a sume impunătoare. Şi cetăţeanul simplu poate, potrivit legii, acum să depună până la 600 de mii de lei pe conturile partidelor politice. Deci, pot, potrivit legii, într-o campanie electorală să depună 200 şi 400 de salarii medii lunare. Și aşa oameni care declară un modest venit anual de 50 de mii de lei, în campania precedentă, au făcut donaţii pentru partide de 200 de mii de lei. Opinia publică a primit acest lucru ca ceva absolut normal.”
Europa Liberă: Dar să sperăm că va deveni odată câmpul politic ideal şi formaţiunile vor fi oneste. Cum funcţionează asemenea mecanisme în ţările mai avansate?
Igor Boţan: „În ţările mai avansate există problema finanţării partidelor. Cel mai reuşit model mi se pare cel german, care stipulează în mod clar că partidele care sunt capabile să adune bani de la persoane fizice şi instituţii private, din business, sunt finanţate şi de la buget în mod proporţional. Adică, acest sistem german îi obligă, într-un fel, pe cei din partidele politice să fie activi în căutarea resurselor pentru a-şi suplini conturile şi din banii bugetaţi. Are sens abordarea aceasta. Pe când ceea ce s-a făcut în cazul nostru, partidele, aşa cum spuneam, extraparlamentare, partidele sărace, nu vor putea avea acces la resurse. Tot cei bogaţi şi cei cu mâinile până la cot în scheme corupţionale vor beneficia de pe urma acestei legi.”
Europa Liberă: Există partide care au reuşit să se ridice foarte vertiginos din contul unor mecenaţi sau lideri de partid cu dare de mână. De aceea, nu credeţi că s-ar putea să se întâmple aşa o ascensiune rapidă cu proiectele de apariţie recentă?
Igor Boţan: „Nu cred în această perspectivă, fiindcă această lege ar fi bună, utilă dacă am scăpa de partidele corupte şi dacă am începe de la zero. Nu putem începe de la zero, pentru că avem deja cuibărite în Parlament partide foarte bogate, care nu ştim cum au fost finanţate, partide care au acces la mass-media, pentru că le controlează, partide care are acces la resursele administrative. Deci, ei acum vor fi şi cei care vor beneficia de aproximativ 40 de milioane de lei anual pentru a achita cheltuieli care sunt verificabile.”
Europa Liberă: Deci, cum spune proverbul, cine împarte parte îşi face.
Igor Boţan: „Exact. Şi exact cum spune Sfânta Scriptură, cine a avut va avea mai mult, iar cine nu a avut va rămâne şi fără puţinul pe care îl are. Repet, pentru a salubriza această situaţie este nevoie de intervenţia cetăţeanului. La început cetăţenii să-i pedepsească pe cei care i-au dezamăgit, care au fost implicaţi în scheme, care au jefuit sistemul bancar. După care o lege de finanţare a partidelor, după ce terenul se curăţă, poate fi adoptată cu consultarea cercurilor interesate din domeniul politic, din societatea civilă, cu implicarea experţilor internaţionali, în mod special a celor din Europa. Ceea ce s-a făcut, din punctul meu de vedere, este o profanare a ideii de finanţare a partidelor politice.”