Linkuri accesibilitate

„Bivol”: invazia economică a lui Putin în Bulgaria


Konstantin Malofeev
Konstantin Malofeev

Este așteptată reacția Agenției de securitate națională întrucât o parte din cele 6 companii au o legătură directă cu apărarea națională.

Șase companii strategice care au aparținut bancherului fugitiv Țvetan Vasilev, anchetat pentru furtul de căteva miliarde euro ce a stat la baza falimentului băncii KTB, au fost vândute contra sumei de 1 euro companiei LIC 33 înregistrată în Luxemburg. Noii proprietari au promis plata unor datorii în valoare de 900 de milioane de euro. În prima sa reacție, guvernul bulgar a cerut ca investitorii să dovedească proveniența banilor.

Printre cele 6 companii se află cea mai mare Companie de telecomunicații bulgară Vivacom, fabrica de materiale explozibile Dunarit Russe, uzina pentru reparații de avioane Avionams”Plovdiv și canalul de televiziune TV7.

Singurul proprietar al LIC 33, belgianul Pier Louvrier, a avut afaceri comune cu oligarhul rus Konstantin Malofeev, apropiat al lui Putin și sponsor al separatiștilor ruși din Ucraina. Mai multe medii sofiote consideră, fără a prezenta probele necesare, că adevăratul cumpărator al celor 6 companii este Malofeev.

În prima sa reacție guvernul bulgar a cerut ca investitorii să dovedească proveniența celor 900 de milioane de euro cu care intenționează să acopere datoriile celor 6 companii. Luvrier însă a declarat că va contracta credite pe piața europeană de capital menționând cîteva din marile bănci europene.

Este așteptată reacția Agenției de securitate națională întrucât o parte din cele 6 companii au o legătură directă cu apărarea națională. Schimbarea propiretății necesită și aprobarea organelor de control financiar.

Aflat în Serbia, bancherul fugitiv Vasilev a declarat că nu cunoaște cumpăratorii.

Louvrier a negat orice legaturi cu guvernul sau cu oameni de afaceri ruși. Soția și fiica sa sunt rusoaice, el a petrecut ultimii ani la Moscova unde a avut faceri comune cu oligarhul Malofeev care se află pe lista de sancțiuni pentru sprijinul acordat separatiștilor ruși din Ucraina.

Din echipa lui Louvrier fac parte trei foști ofițeri francezi. Site-ul de investigații Bivol constată că în acest caz nu poate fi vorbă de o operațiune ruso-franceză ci de participarea intenționată sau nu în schimbul unor onorarii importante la asigurarea de acoperire pentru invazia economică a lui Putin în Bulgaria.

Politigraf

XS
SM
MD
LG