Linkuri accesibilitate

„Acțiunea 2012” și aniversarea Unirii Basarabiei cu România în urmă cu 97 de ani (România liberă)


Cazul Dan Șova și implicarea necesară a președintelui Iohannis (Hotnews.ro).

txt

Un articol din Evenimentul zilei semnalează reactivarea, dincolo de Prut, a ideii unei Moldove Mari. Iulian Chifu scrie despre părerea exprimată de liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, cum că basarabenilor din afara granițelor țării ar trebui să li se acorde cetățenie moldovenească. Analistul de la Evenimentul zilei reamintește momentele în care a mai fost agitată, din 1994 încoace, această idee și ajunge la concluzia că e vorba de un simplu „derapaj”. Altminteri, ce spune Dodon nu se poate face, fie și numai pentru că nu există o majoritate parlamentară care să aprobe. Dar admițând că s-ar putea face: „cu cei patru milioane de moldoveni din România, Moldova ar arăta cu totul altfel decât și-o doresc Dodon și alți înfierbântați de la Chișinău”. Și totuși, mai arată comentatorul, „împingerea dezbaterii publice în spațiul identitar” e de natură să submineze încrederea partenerilor europeni în dorința Chișinăului de a îndeplini cândva condițiile de aderare la Uniunea Europeană.

România liberă include în ediția de azi un titlu referitor la împlinirea a 97 de ani de la „unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România”. Articolul este datorat activiștilor de la Platforma „Acțiunea 2012”. Ei anunță „manifestații de amploare, menite să amintească atât momentele istorice, cât și vama încă existentă între cele două state românești”. Manifestațiile vor avea loc în București, în alte orașe din România și în mai multe orașe europene, precum și în Statele Unite. La Chișinău, Platforma „Acțiunea 2012” mizează pe „cel puțin câteva mii de oameni care vor îmbrăca duminică centrul orașului în cele trei culori ale drapelului României”.

Încă un articol acuză neimplicarea președintelui României, Klaus Iohannis, în marile teme de politică internă. Cristian Pantazi, de la Hotnews.ro, scrie despre reacția foarte palidă, plus că exprimată pe Facebook și nu pe site-ul administrației prezidențiale, față de blocarea de către Parlament a arestării preventive a deputatului social-democrat Dan Șova. „Nu cerem transformarea lui Klaus Iohannis intr-un presedinte agresiv, care sa produca spectacol si breaking-news pe banda rulanta, scrie Pantazi. Tot ce asteptam de la un om care a primit votul a 6,2 milioane de cetateni e sa fie prezent in viata cetatii”.

Un român din Milano Site-ul ziare.com îi adresează președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă. Șeful statului este rugat insistent în textul publicat de ziare.com să dizolve cumva actualul Parlament „corupt și mincinos, care pătează istoria României”. Ciprian Cazacu, autorul scrisorii deschise, îi spune președintelui Iohannis că „românii s-au săturat să fie abandonați de ambulanțe pe câmp”, sa nu găsească abecedare pe băncile copiilor în prima zi de școală și să primească 8 euro alocaeie de stat pentru copii. „Știti ce? Acei 8 euro nu îi vrem. Vrem să avem un salariu care să ne permita să ne lipsim de ei".

Un alt fel de apel este articolul postat de Ioan Stanomir pe contributors. Referindu-se tot la votul paramentarilor în cazul Șova, Stanomir scrie că românii au acum de ales „între somnolenţa sclaviei şi curajul rezistenţei democratice. Nu mai există cale de mijloc”.

XS
SM
MD
LG