Linkuri accesibilitate

După alegerile din Autonomia găgăuză (Ziarul Național, Adevărul)


Premise ce ar permite o combatere reală a corupției în R. Moldova (Sorin Ioniță/Jurnal de Chișinău).

Editorialistul Petru Bogatu își începe materialul publicat în Ziarul Național cu constatarea că, deși proeuropenii se lamentează că başcan la Comrat a devenit „omul Moscovei”, iar rușii jubilează pe seama aceluiaşi fapt, în realitate, scrie autorul, au de pierdut găgăuzii, care rămân ostaticii unor nostalgii. Petru Bogatu, observă că majoritatea populaţiei vorbeşte şi gândeşte ruseşte, iar conştiinţa naţională găgăuză, de dragul dezvoltării căreia a fost creată autonomia, în cea mai mare parte a zonei este absentă. În noile condiţii geopolitice şi în urma crizei economice în care intră acum Rusia, continuă autorul, Putin nu are cum ajuta noul guvernator găgăuz. Mai mult decât atât. Orice relaţie cu Moscova peste capul Ucrainei devine la Comrat tot mai dificilă, iar în curând va fi imposibilă, este de părere Petru Bogatu.

Despre Autonomia găgăuză scriu și jurnaliștii de la publicația Adevărul, care i-au solicitat un interviu Ambasadorului Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal. El este de părere că Găgăuzia ar trebui să fie alături de Chișinău în procesul de integrare europeană. În acelaşi timp, rolul Turciei, spune ambasadorul, este să încerce să reunească Chişinăul şi Comratul. El observă că ar trebui să fie mai multe investiţii străine în regiune, ca oamenii să-şi vadă viitorul în Europa, întrucât, atât timp cât tinerii merg la muncă în Federaţia rusă pentru a-şi asigura traiul, situaţia nu se va schimba, crede ambasadorul.

Adevărul mai publică un comentariu semnat de Sebastian Rusu, în opinia căruia singura șansă de supraviețuire politică a lui Iurie Leancă este destructurarea PLDM-ului. Autorul scrie că preşedintele Partidului Liberal Democrat a pus în practică o strategie greşită de PR politic prin împiedicarea oamenilor din echipa fostului premier în construcţia Partidului Popular European din Moldova (PPEM). Analizând contextul geopolitic şi economic cu care se confruntă Republica Moldova, lui Iurie Leancă îi va fi greu să „urnească lucrurile” mizând doar valorile promovate de popularii europeni, notează Sebastian Rusu, întrucât, scrie el, fostului premier nu deţine pârghiile puterii şi în momentul de faţă îi lipsesc lideri carismatici care să propună soluţii concrete la derapajele guvernului condus de Chiril Gaburici.

Într-un material pentru „Deutsche Welle”, Vitalie Călugăreanu constată că proaspăt instalat, Guvernul de la Chișinău se clatină. Autorul se referă la faptul că UE îşi exprimă tot mai des îngrijorarea în legătură cu încercarea autorităților de la Chișinău de a mima reformele și lupta cu corupția. Obiecțiile UE nu coincid, însă, cu cele ale comuniștilor, observă jurnalistul. El scrie că partidul lui Voronin este gata să-și retragă susținerea politică pentru cinci miniștri din guvernul pe care l-au votat pe18 februarie 2015. Vitalie Călugăreanu precizează că în cazul în care comuniștii ar înainta o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, căderea sau menținerea acestuia ar depinde de votul deputaților liberali aflaţi în opoziţie.

Ilie Gulca publică în „Jurnal de Chişinău” un interviu cu politologul Sorin Ioniță din România. Întrebat ce premise ar permite o combatere reală a corupției în Republica Moldova, politologul a notat independenţa justiţiei, lucru care în opinia sa este mult mai uşor de zis decât de pus în practică. De asemenea spune el, este nevoie de independenţa Procuraturii, punctul nevralgic în toate sistemele postcomuniste. Deoarece un judecător, de bine de rău, „este ţinut de lege, trebuie să dea soluţie pe dosarul din faţa lui, pe când non-acţiunea unui procuror e mult mai greu de sesizat şi probat”, este de părere Sorin Ioniţă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG