Linkuri accesibilitate

Eric Clapton la 70 de ani


Unul din cei mai influenți și importanți muzicieni rock și blues din lume.

Se spune despre Eric Clapton că este cel mai admirat ghitarist britanic de rock și blues. E pe locul doi al listei cu cei mai mari 100 ghitariști din toate timpurile alcătuită de revista „Rollin Stone”, și e considerat unul din cei mai influenți și importanți muzicieni rock și blues din lume.

S-a născut în 1945 în sătucul Ripley, din Surrey, Anglia, a început să cânte la ghitară la 13 ani, iar în 1963 era deja un muzician profesionist, trăia, adică, din muzica pe care o cânta.

Înainte de a-și începe lunga sa carieră de artist solo, Eric Clapton a făcut parte din mai multe trupe influente într-o perioadă când muzica lumii era dominată de două genuri prin excelență anglo-saxone - blues și rock: John Mayall & The Bluesbreakers, The Yardbirds, The Rooster și The Cream, aceasta din urmă poate cea mai faimoasă trupă de blues-rock psihedelic a perioadei hippy, o epocă cunoscută sub numele de Flower Power, caracterizată, între altele, printr-o neobișnuită densitate de personalități muzicale de geniu.

Piesele compuse și cîntate de Eric Clapton au dominat topurile internaționale în genuri cum ar fi delta blues, rock psihedelic, pop și reggae.

Are 18 premii Grammy, iar în 2004 a fost făcut Cavaler al Imperiului Britanic în grad de Comandor pentru servicii aduse muzicii.

Noi ascultăm acum „Politician”, o piesă clasică din repertoriul The Cream, apărută pe albumul „Wheels Of Fire” din 1968.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG