Linkuri accesibilitate

Nevoia de America, între sinceritate și discurs


Preşedintele Klaus Iohanis la forumul româno-american
Preşedintele Klaus Iohanis la forumul româno-american

O importantă delegaţie americană la Bucureşti.

La Bucureşti a avut loc astăzi un forum consacrat relaţiilor dintre Romania si Statele Unite si despre ce înseamnă parteneriatul strategic dintre cele doua tari, ambele membre ale Alianţei Nord Atlantice. In discursul său de la acest forum, preşedintele de la Bucureşti, Klaus Johannis a vorbit despre importanţa relaţiei „privilegiate” a României cu America „in contextul geopolitic” actual.

Investițiile americane directe în România înseamnă în jur de 1,5 miliarde de dolari, potrivit estimărilor din 2013 despre care a vorbit astăzi la Forumul româno-american, Dean Thompson, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la București. Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite nu are încă efecte în afara sferei militare și de securitate, după cum au notat mai ales vorbitorii români. Președintele Klaus Iohannis a spus cât se poate de direct că “securitatea poate și trebuie să producă rezultate și în alte domenii”, cum ar fi “cooperarea în plan economic”, în domeniile “educației, cercetării și inovării”. Iohannis a mai adăugat că trebuie să avem “aceeași ambiție pentru a atinge și în relațiile comerciale și în domeniul investițiilor americane în România același nivel de colaborare ca în domeniul politico-militar”.

De fapt ce împiedică Bucureștiul să atragă investiții americane mai consistente și să dezvolte parteneriate și în alte domenii decât cel militar?

Este vorba în primul rând despre lipsa priorităților guvernamentale în acest sens. De multă vreme investitorii străini se plâng de birocrația prea stufoasă, de instabilitatea fiscală și de aplicarea preferențială a legilor. Diplomații occidentali din capitala țării mai primeau însă din partea oamenilor de afaceri care voiau să investească în România informații despre sistemul corupt și despre obligativitatea mitei în adjudecarea unor contracte. Cel puțin deocamdată acest lucru pare să fie în curs de remediere, după anchetele răsunătoare ale procurorilor anticorupție. Totuși numărul unu al ambasadei americane la București a subliniat de două ori în discursul său de astăzi necesitatea creșterii “transparenței, predictibilității și stabilității”, ca piloni necesari pentru dezvoltarea mediului investițional. Este esențial ca România prin guvernul și parlamentul său “să fie un partener de încredere” pentru investitori.

Legile economice în România se schimbă mai des decât guvernele, iar taxele și impozitele variază uneori prea mult de la un an la altul, acestea sunt principalele nemulțumiri ale investitorilor, la care diplomatul american a mai adăugat intervenția statului în companiile publice care au selectat manageri privați. Investitorii străini se plâng, de fapt, că statul român nu umblă la reglajele fine ale economiei, ci intervine grosier pe piață. Dimensiunea uriașă a corupției care transpare din dosarele DNA, adaugă o explicație în plus față de reținerile investitorilor americani.

Obsesia americană atât de vizibilă în discursuri, luări de poziții și acuzații nu a trecut însă în viața reală. Pe scurt guvernul nu a făcut mai nimic pentru a-și respecta măcar obligațiile față de investitorii de dincolo de ocean. Exemplul uzinei Ford ar putea fi unul dintre cele mai relevante. Atunci când au venit să investească la Craiova, oficialii români le-au promis celor de la Ford că în scurt timp vor avea o magistrală de cale ferată de bună calitate și o autostradă, în așa fel încât mașinile să poată fi exportate cu ușurință pe șosea spre vest și pe calea ferată până la Marea Neagră și de acolo cu vapoarele spre alte destinații. Nici una din facilitățile promise nu au fost puse în practică din 2007 încoace, adică de la semnarea contractului.

Cu toate că românii ar vrea mai mult decât o cooperare strategică și militară cu americanii, deocamdată nu au un plan concret în acest sens, de aceea și congresman-ul Michael Turner, care a ținut un discurs la Biblioteca Central Universitară din București s-a referit tot la acest subiect. “NATO are obligația de a apăra fiecare aliat de agresivitatea Rusiei” a subliniat acesta vorbind despre îngrijorarea Washington-ului față de agresiunea Rusiei din Ucraina. Aflat în România pentru o zi, Frank Rose, asistentul secretarului de stat american pentru controlul armamentelor a discutat cu ministrul de externe român, Bogdan Aurescu despre cooperarea bună pe care SUA și România o au în legătură cu scutul antirachetă. Oficialul american a dat asigurări asupra “fiabilității sistemului antirachetă”, fiabilitate dovedită “prin testele derulate cu succes în ultima perioadă”. Frank Rose a confirmat și faptul că acest proiect va deveni operațional până la finele anului, iar “finanțarea este deja asigurată”.

Relația privilegiată dintre SUA și România “este o garanție solidă pentru stabilitatea întregii regiuni” a punctat Klaus Iohannis insistând, pe de altă parte că “investițiile americane reprezintă nu doar o sursă de finanțare, ci și un instrument de modernizare economică”. “Am făcut multe, dar nu am făcut destul” a constatat președintele român fără să ofere pe moment nicio soluție concretă pentru dorința sa ca Statele Unite să se afle printre primii 10 investitori străini din România.

XS
SM
MD
LG