Linkuri accesibilitate

Elena Mârzac: „Stereotipurile de percepţia a imaginii NATO vin din lipsa de discuţie”


Un interviu cu directoarea Centrului de informare Nato de la Chișinău.

Câteva zeci de jurnalişti moldoveni au fost instruiţi în primele două zile ale acestei săptămâni la Chişinău în cadrul unui program cum să scrie despre securitate şi despre cooperarea dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică. Un comunicat difuzat de instituţia organizatoare - Centrul de informare NATO de la Chişinău - anunţă că instruirea ar fi necesară pentru ca securitatea şi apărarea să fie reflectate corect în mass-media şi că ea va continua cu activităţi pentru jurnalişti programate până în luna iunie. Am discutat despre scopul şi planurile centrului NATO cu directoarea acestuia, Elena Mârzac.

Elena Mârzac: „Obiectivul principal al discuţiilor este să facilităm comunicarea directă a jurnaliştilor cu diverşi specialişti pe probleme de securitate, cum ar fi Ministerul de externe, funcţionarii, reprezentanţii instituţiilor de monitorizare. De aceea am invitat şi expertul de la NATO pe comunicare, să identifice mecanismul de colaborare cum mass-media ar putea să obţină o sursă directă de informare.

Un alt obiectiv a ţinut de necesitatea informării jurnaliştilor despre parcursul, formele, perspectivele cooperării Republicii Moldova cu NATO. Pentru că ştim foarte bine că înţelegerea greşită vine din lipsă de comunicare şi considerăm că stereotipurile de percepţia a imaginii NATO vin din lipsa de discuţie. Şi problemele pe care le-am identificat e lipsa unui mesaj comun atât din partea instituţiilor de stat şi a ONG-urilor de profil, cât şi această lipsă din discursurile politicienilor, decidenţilor.

Subiectul NATO sau cele de securitate deseori sunt utilizate în scopuri speculative, în perioade electorale, pentru a manipula electoratul. Şi considerăm că ar fi necesar prin astfel de proiecte să îmbunătăţim comunicarea societăţii civile şi a publicului larg prin campanii de informare publică, prin instituirea unor parteneriate, prin nişte întâlniri planificate cel puţin trimestrial cu instituţiile de stat, să creştem gradul de înţelegere şi să eliminăm prejudecăţile, să explicăm cetăţenilor invitând experţi şi reprezentanţi ai instituţiilor de stat beneficiile participării noastre, bunăoară, la operaţiunile de menţinere a păcii. Deci, zi de zi să contracarăm aceste prejudecăţi.”

Europa Liberă: Există parcă tot mai mult interes din partea NATO pentru a-şi spori cooperarea cu partenerii din est, inclusiv Republica Moldova, există parcă şi interes din partea Republicii Moldova să-şi sporească parteneriatul cu NATO. Vorbim de două iniţiative noi ale NATO la care Moldova va participa foarte curând. În acest sens, care este rolul mass-media?

Elena Mârzac: „Mass-media deja a devenit un instrument important în promovarea politicilor de securitate a statului şi rolul presei ar fi să reflecte obiectiv beneficiile de cooperare. Am să vă dau un singur exemplu: urmează să se deschidă o reprezentanţă NATO aici, în Republica Moldova. deci, înainte de a face o ştire, media ar trebui să se informeze care este rolul unei reprezentanţe de acest gen. Fiindcă foarte multe forţe politice vor folosi acest motiv pentru a spune că NATO se va extinde şi în Republica Moldova, că e o nouă bază militară.

Rolul presei aici este de a prezenta o informaţie corectă. Pentru că o reprezentanţă NATO nu ar însemna nici măcar o ambasadă, ci proiecte sociale mai multe, atrageri de investiţii mai multe, ceea ce ar aduce beneficii populaţiei în primul rând. Deci, trebuie de explicat, de informat şi să nu se evite subiecte de multe ori incomode unor partide politice. De a fi obiectivă – iată acesta ar fui rolul mass-media în promovarea acestei imagini. Dar, desigur, cu ajutorul instituţiilor de stat, care au o strategie de informare şi comunicare care presupune că instituţiile de stat să conlucreze foarte activ cu mass-media, pentru a-i furniza o informaţie corectă din prima sursă, în urma căreia mass-media să poată să promoveze această imagine pe care o are instituţia de stat despre subiectul securităţii.”

XS
SM
MD
LG