Linkuri accesibilitate

Evaluarea programelor de licență în drept din R.Moldova


Romania, Romanian Association for Evaluating the High Education - ARACIS - logo
Romania, Romanian Association for Evaluating the High Education - ARACIS - logo

În 17 universităţi nu sînt suficiente resurse didactice şi umane pentru a atinge obiectivul unei educaţii de calitate.

Ministerul educaţiei de la Chișinău a prezentat rezultatele unui proces de evaluare a programelor de licenţă la drept, prin care au trecut 17 universităţi din R.Moldova. Evaluarea a fost realizată de Agenţia română de asigurare a calităţii în învăţământul superior - ARACIS, care a analizat planificarea, realizarea şi rezultatele programelor de studiu, inclusiv calitatea resurselor umane. În urma studiului patru instituţii nu au trecut testarea după criteriul de eficacitate, aşa cum veţi auzi din relatarea Tamarei Grejdeanu:

Universitatea Slavonă, Institutul de Ştiinţe Penale şi Criminologie, Universitatea Perspectiva şi Institutul Nistrean de Economie şi Drept din Bălţi sînt cele patru institutii care nu fac față exigentelor academice și nu vor mai putea oferi studii de licenţă şi masterat la drept.

Evaluând carenţele pe care le-au sesizat în programele de studiu, grupul de experţi români a ajuns la concluzia că la jumătate din cursuri, în toate cele 17 universităţi verificate, nu sunt suficiente resurse didactice şi umane pentru a atinge obiectivul unei educaţii de calitate. Ministrul educaţiei Maia Sandu spune că şi planurile de învăţământ răspund doar parţial la necesităţile studenţilor:

„Disciplinele de studii din planul de învăţământ sunt prezentate cu unele abateri de la o succesiune logică. Planurile de învăţământ nu asigură întotdeauna posibilitatea realizării unui proces activ participativ de învăţare din partea studenţilor sau de utilizare a unor metode moderne de predare. Titularii de discipline asigură parţial procesul educaţional cu cursuri şi alte materiale didactice elaborate de aceştia.”

În baza acestui raport, ministerul educaţiei va propune guvernului să acrediteze programele de studii superioare de licenţă la drept a 13 universităţi. Cele patru instituţii care nu au acumulat baremul de puncte pot obţine o autorizare temporară, cu condiția că se vor alinia la cerinţele necesare acreditării, recuperare probată de o nouă evaluare.

Între timp, cei peste 1200 de studenţi de la facultatile de drept de la universitatile cu probleme vor fi distribuiţi la alte universităţi, care au trecut procesul de evaluare, explică Maia Sandu:

„Doar cei care sunt în ultimul an vor trebui să susţină examenele în universităţi acreditate. Ceilalţi vor trece conform examenelor susţinute în instituţiile în care sunt înscrişi astăzi automat în următorul an la instituţiile pe care le vom identifica, instituţiile care au capacitate să absoarbă mai mulţi studenţi.”

Sergiu Băieşu, decanul facultăţii de drept de la Universitatea de Stat din Moldova, facultate cunoscută după abundenţa tradiţională de dosare în perioada admiterii, este de părere că odată cu evaluarea programelor trebuie să fie determinate şi nişte cerinţe exacte pentru studenţii de la drept:

„Noi astăzi, din păcate, privim lucrurile doar ca şi consecinţă, criticăm justiţia, spunem că fie un poliţist este corupt, fie un procuror este corupt, fie un judecător este corupt şi posibil că societatea are dreptate, Dar uităm şi practic nu spunem nimic despre nivelul profesional al celor care acced în profesie este aşa cum trebuie să fie la cerinţa zilei, eu mă îndoiesc.”

După noul Cod al Educaţiei, instituţiile de învăţământ superior trebuie să obţină acreditare la fiecare cinci ani. Pentru a o dobandi ele vor trebui să probeze că au sificiente resurse ca sa asigure programe de calitate, ceea ce în opinia lui Sergiu Băieşi nu poate fi decât o iniţiativă binevenită:

„Sper că anume această procedură va face ca universităţile să pledeze anume pentru calitate, inclusiv se vor gândi care studenţi să fie admişi, cu toţii sau nu. Ba mai mult, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al educaţiei şi pentru calitatea profesorilor sunt unele cerinţe. Începând cu 1 ianuarie 2018 va fi necesar ca în calitate de profesor să-i avem doar pe cei cu grad ştiinţific.”

Ministerul educaţiei a anunţat azi că evaluarea programelor de studiu în universităţi va continua şi pentru alte domenii, precum inginerie şi arhitectură, însă deocamdată, cu sprijinul unor specialişti din afara ţării.

Ulterior, această sarcina va fi preluată de Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional, regulamentul de organizare şi funcţionare a acesteia fiind aprobat în cadrul şedinţei de azi a executivului.

XS
SM
MD
LG