Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Parlamentul Republicii Moldova se întrunește în ședință plenară începând de la ora 10. Deputații ar urma să voteze proiectul privind instituirea medaliei jubiliare „70 de ani de la încheierea Războiului al Doilea Mondial”.

La Casa Guvernului va avea loc după-amiază o ședință de cabinet prezidată de premierul Chiril Gaburici.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, își încheie cu o vizită la Soroca șederea particulară de două zile în Republica Moldova, în timpul căreia a fost decorat de omologul său moldovean, Nicolae Timofti.

Pe plan internațional este o zi mai lipsită de evenimente politice prevăzute, inclusiv pentru că în țările occidentale este Vinerea Mare dinaintea Paștilor.

Economiștii așteaptă totuși cu interes publicarea la Washington de date noi despre evoluția economiei Statelor Unite, cea mai mare din lume.

În Extremul Orient au loc negocieri pe tema unei așa-numite liste negre aeriene prin care Japonia a interzis pe aeroporturile sale mai multe companii aeriene tailandeze.

În capitala kirghiză Bișkek are loc o ședință de miniștrilor de externe din țările CSI.

În zona Kamciatkăi continuă căutarea a 13 marinari dați încă dispăruți după scufundarea unui traulder, soldată cu zeci de morți din rândul echipajului.

În fosta republică sovietică Tadjikistan este așteptată pentru astăzi autodizolvarea Partidului Renașterii Islamice, după mari presiuni din partea autorităților.

Ceva mai aproape, în Europa, o aniversare: fostul cancelar al Germaniei, conservatorul Helmuth Kohl, împlinește astăzi 85 de ani. Kohl a condus guvernul german în perioada 1982-1998, prezidând asupra unificării țării după căderea Zidului de la Berlin. În ajun, Kohl a fost lăudat de actualul cancelar Angela Merkel, într-un articol apărut în ziarul german de cea mai mare circulație, „Bild”.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG