Linkuri accesibilitate

În ajun de sărbători de Paști: campania de colectă națională „Masa Bucuriei”


Un interviu cu Marco Povero, coordonatorul cantinei sociale.

Mâine, 4 aprilie, misiunea socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei va organiza o colectă naţională de produse alimentare în peste 80 de supermarketuri din toată ţara. Produsele vor ajunge la cantina socială mobilă „Aproape de aproapele” - un microbuz special amenajat, care staţionează în anumite puncte de distribuţie, iar o echipa de voluntari oferă aici o porţie de mâncare mai ales familiilor nevoiale, persoanelor cu nevoi speciale sau bătrânilor care trăiesc singuri. Despre cum va fi organizată colecta naţională a explicat la microfonul Europei Libere coordonatorul cantinei sociale, Marco Povero.

Marco Povero: „Campania de paști „Masa bucuriei” va fi o companie prin care colectăm produse alimentare pentru persoanele nevoiașe, o să fie prezenți voluntarii noștri, a misiunii sociale „Diaconia” în mai multe supermarket-uri din toată țara. O să fie aproape 80 de supermarket-uri din Chișinău și alte orașe, din Bălți și din toată țara. Acolo o să-i găsiți pe voluntari, care au o vestă galbenă şi care o să vă dea o pungă tot galbenă și un pliant unde se explică ce produse colectăm și de ce colectăm aceste produse.”

Europa Liberă: Iată acuma aveți ocazia, poate ne dați detalii, ce produse veți colecta de la cetățenii care vor intra în acele supermarket-uri?

Marco Povero: „Colectăm produse neperisabile, adică pe cele care au un termen de valabilitate mai mare de două săptămâni, adică crupe, macaroane, orez, conserve, ulei. Sunt produse pe care noi le folosim în timpul anului ca să susținem cantina socială mobilă și cantinele sociale care le avem în țară.”

Europa Liberă: Unde vor merge toate aceste pachete după asta?

Marco Povero: „Produsele pe care le colectăm prin pachete, le păstrăm în depozit. Produsele pe care nu le putem păstra în depozit, le dăm direct cu pachetele alimentare prin parohie, prin centrele noastre, prin beneficiarii noștri, dar majoritatea produselor le păstrăm și în timpul anului le folosim. Avem cumva o rezervă pentru cantina socială.”

Europa Liberă: Cantina socială pe care o conduceți urmează să ofere o masă caldă de sărbători doar în Chișinău, sau și în alte localități din țară?

Marco Povero: „Este cantina socială mobilă, care oferă prânzuri calde pentru persoanele din Chișinău, aproape 170. Este și o altă cantină pe care o avem în satul Roșul, lângă Cahul. Ea este susținută cu această campanie și oferă prânzuri calde pentru 20 de bătrâni, zilnic la domiciliu.”

Europa Liberă: Din câte știu, nu este primul an în care faceți această campanie, cât de mult a evaluat între timp?

Marco Povero: „Campania este deja în al patrulea an în supermarket-uri și în fiecare an noi ținem cont de tot ce am colectat. În primul an a fost o tonă și jumătate, în al doilea an au fost 7tone și anul trecut au fost 13 tone, ceea ce este un rezultat bun, dar încă nu de ajuns ca să susținem tot anul cantina mobilă sau cantinele noastre. Anul acesta ne propunem să colectăm 20 de tone de produse și sperăm să putem ajuta mai mulți oameni.”

Europa Liberă:Dar cum reacționează vizitatorii supermarket-urilor, toată lumea este deschisă să ofere imediat ajutor?

Marco Povero: „Cu fiecare an e mai bine și mai bine. Lumea știe, mediatizează mai mult campania și deja câteva persoane au donat anul trecut și ne cunosc. Normal că este și un pic de neîncredere în acest tip de campanie și din acest motiv noi am decis să colectăm numai produse alimentare, pentru că așa putem arăta, dovedi că noi folosim aceste produse numai pentru hrănirea oamenilor nevoiași. Colectăm numai aceste produse, produse neperisabile.

Când lumea înțelege ce facem și cum facem, crește încrederea și atunci sunt mai deschiși. Sunt persoane care încă nu ne cunosc, de aceea noi încercăm să ajungem și la ei și sperăm să-i convingem.”

Europa Liberă: Spuneați că unii nu au încredere, de ce nu ar avea, nu prea sunt dispuși să ofere donații?

Marco Povero: „Sunt persoane care nu sunt dispuse, sunt persoane care nu cunosc tot procesul și cred că noi colectăm pentru altceva, fiindcă nu e așa de dezvoltat sentimentul acesta de filantropie, de caritate pentru cei nevoiași. Şi atunci noi, prin aceste campanii și prin fapte concrete încercăm să colectăm produse pentru un ajutor concret, iar în același timp încercăm să sensibilizăm oamenii că aceste probleme sunt reale și că este posibil ca societatea să se unească și să ajute oamenii, unul pe altul. Este posibilitatea asta și noi ca misiunea socială „Diaconia” putem să fim mediul printre care oamenii îi pot ajuta pe cei în stare de nevoie.”

Europa Liberă: Dar cei spre care mergeți dumneavoastră cu acest ajutor deseori au nevoie de un prânz cald, doar de o bucată de pâine, sau de fapt de mult mai mult?

Marco Povero: „Acestea sunt nevoile lor concrete, nevoi urgente, mâncare, dar nu numai astea sunt nevoile lor. Nevoile sunt foarte multe, noi oferim și alte lucruri prin serviciile noastre, dar cel mai important este să fim aproape de ei și cantina mobilă se numește „aproape de aproapele”. Cu maşina noastră care merge prin oraș, putem să fim chiar aproape de mai multe persoane și să fim aproape nu numai așa, cu un prânz cald, dar aproape sufletește.”

Europa Liberă: O vorbă bună.

Marco Povero: „Da, o vorbă bună și să arătăm că ne pasă de persoanele acestea, că ne pasă de probleme lor. Noi și voluntarii noștri care ne ajută suntem acolo să îi ajutăm și să le fim alături.”

Europa Liberă: Deci deseori o vorbă bună poate valora mai mult?

Marco Povero: „Da, desigur. Un prânz sau o farfurie de borș poate fi modalitatea prin care se cunoaște persoana, vine pentru că are nevoie de ea. Dar toate persoanele acestea pe care le ajutăm, bătrânii singuratici sau persoanele fără adăpost din Chișinău, sunt persoane care au o mare nevoie de a comunica, de a fi considerate persoane importante, pentru că au puține posibilități pentru a comunica.”

Europa Liberă: Mai sunt oameni care cred că de fapt, e de datoria statului, e de datoria autorităţilor să-i ajute pe cei care o duc mai greu din anumite motive, aşa să fie?

Marco Povero: „Trebuie şi ajutorul statului,desigur. Statul ar trebui să dezvolte mai multe servicii sociale pentru anumite categorii. Desigur că organizaţiile şi persoanele singure nu pot face faţă la aceste probleme mari. Noi tot putem cumva să fin un centru, unde să vină oamenii care pot ajuta şi să adunăm cât mai multe resurse şi să fie un lucru important.

Organizaţia „Diaconia”,sau altă organizaţie care ajută aceste persoane, trebuie să fim o componentă importantă în acest ajutor, să oferim servicii sociale specializate.”

Europa Liberă: Dar e şi de datoria fiecăruia, să nu aştepte ca cineva să îi îndemne?

Marco Povero: „Desigur. Noi încercăm să ajungem la cât mai mulţi oameni, să le spunem că e posibil de făcut, de adus un ajutor pentru cei care au nevoie. De multe ori lumea nu se mişcă pentru că nu vede această posibilitate. Prin aceste campanii, noi încercăm să spunem că este posibil, puteţi să vă implicaţi în asta şi să daţi ceva pentru aceste persoane.”

Europa Liberă: Câţi voluntari veţi implica în această campanie de sâmbătă?

Marco Povero: „În Chişinău o să avem aproape 450 de voluntari şi în restul ţării vor fi aproximativ 200 de voluntari, cu un număr total de aproximativ 650 de voluntari, încă nu ştim exact.”

Europa Liberă: Majoritatea tineri?

Marco Povero: „Da. Aproape toţi sunt tineri, maxim 30 şi ceva de ani.”

Europa Liberă: Aţi ţintit întâmplător această categorie?

Marco Povero: „Nu întâmplător. De obicei tinerii sunt mai deschişi pentru aşa iniţiative, au şi timp liber pentru a se implica. În acelaşi timp, implicându-se în asta, ei tot sunt sensibilizaţi, înţeleg problema. Noi îi formăm pentru această campanie, explicăm ce facem, de ce facem şi cum este tot procesul. Îi invităm să vină şi la cantină, să vadă ce facem acolo, care sunt beneficiarii noştri. După asta ei pleacă ştiind că au făcut ceva bun, că au ajutat oameni nevoiaşi. Sunt tineri, poate nu au bani să doneze produse, dar au donat timpul lor şi au făcut ceva bun.”

Europa Liberă: Dar cum ar putea fi educată mai mult tânăra generaţie în spiritul milosteniei, a dărniciei?

Marco Povero: „Eu cred că numai prin exemple, arătând că se poate de făcut asta şi explicând de ce s-a făcut asta. Noi încercăm întotdeauna să nu facem proiecte cu profesionişti şi gata, facem cumva proiecte pas cu pas, dar să implicăm cât mai multe persoane posibile, mai ales tineri.

În majoritatea proiectelor noastre sunt implicaţi voluntari şi sunt o resursă foarte importantă, pentru că ne ajută mult din toate punctele de vedere. Şi în acelaşi timp, cresc cu o altă viziune asupra lumii, cresc ştiind că nu se poate trăi în singurătate şi că fiecare are nevoie de ajutor într-un moment din viaţă, fiecare are cumva datoria să dea acest ajutor, să fie aproape de cine are nevoie.

Eu invit toţi ascultătorii să vină în magazine pe 4 aprilie şi să vadă ce este campania, să vorbească cu voluntarii şi să întrebe de ce se face aşa colectă şi să fie curioşi. Să ştie de ce se face aşa ceva şi să doneze cât mai multe produse. Există posibilitatea de a fi milostivi, este posibilitatea de a ajuta oamenii care au no nevoie, care sunt foarte mulţi şi care au nevoie de ajutorul nostru. Vă invit pe 4 aprilie să veniţi în magazine.”

XS
SM
MD
LG