Linkuri accesibilitate

România: Klaus Iohannis - o vacanță (ne)meritată?


Un nou angajat - la stat și la privat - poate beneficia de concediu numai după 11 luni de muncă.

Președintele României nu se grăbește în nicio privință, nu vrea să forțeze lucrurile, nu insistă să aducă la putere un guvern liberal și mai ales nu vrea să facă opozție.

La doar trei luni de la instalarea lui la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a plecat în vacanță, înainte să fi rezolvat vreuna dintre problemele despre care a vorbit în campania electorală.

A făcut mai multe vizite oficiale, în special de curtoazie, fără rezultate concrete deocamdată în ceea ce privește drumul României spre Schengen sau în alte domenii, cum ar fi cel energetic în relația cu Turcia sau cel referitor la minoritatea română din Ucraina pe axa București-Kiev.

În schimb președintele român a adunat 1,5 milioane de fani pe Facebook, despre care amintește inclusiv în discursuri oficiale, semn că un aspect important pentru noul șef de stat este cultivarea propriei imagini.

Mai mult Klaus Iohannis a scris o nouă carte despre el, care va fi lansată la Târgul Internațional Bookfest de la finele lunii mai, care are loc în București.

„Primul pas” este titlul noului său volum, care este urmarea naturală a cărții „Pas cu pas”, apărută în perioada campaniei electorale și lansată la Târgul Gaudeamus după ce Iohannis a devenit președinte, înregistrând un succes neașteptat: peste 130.000 de volume vândute.

Poate că președintele își va prezenta în acest text proiectele politice, fiindcă despre realizări ar fi prea puține de spus.

Stilul său relaxat de a face politică este încă apreciat de români, dar numărul simpatizanților săi este în scădere.

Lipsa lui de reacție la ceea ce se întâmplă în jurul țării și mai ales la subiectele importante din interior ar putea în timp să-i erodeze imaginea la care ține atât de mult, fiindcă este vorba despre teme complicate sau grave, pe care președintele le lasă să treacă dând senzația că nu-i pasă foarte mult.

Este cazul blocajului pe care Parlamentul României continuă să-l facă în detrimentul justiției, ferindu-i de arest preventiv pe cei acuzați de corupție sau apărându-i pe foștii miniștri de urmărirea penală.

În același timp noul Cod fiscal, care ar putea dezechilibra economia autohtonă nu a fost discutat de președinte cu premierul român.

Iohannis a anunțat că după sărbătorile de Paști va relua consultările începute cu partidele în luna ianuarie, dar nu a menționat nimic despre vreo dezbatere referitoare la stabilitatea fiscală a țării.

Această temporizare a lucrurilor sugerează că președintele are suficient timp la dispoziție pentru a face lucruri și că în primele trei luni abia s-a acomodat.

Relaxarea lui politică în contextul amenințărilor directe venite dinspre Rusia și a unui guvern populist, care vrea să cheltuie mai mulți bani decât poate strânge la buget arată nu doar cumpătare, ci și o oarecare inadecvare la realitate.

La fel și plecarea lui Klaus Iohannis în Insulele Madeira (Portugalia) în concediu, deși potrivit legilor, un nou angajat - la stat și la privat - poate beneficia de acest drept numai după 11 luni de muncă.

Șeful statului are, însă, desigur, un statut special, dar graba de a pleca în vacanță contrastează prea mult cu lentoarea sa politică.

Politigraf

XS
SM
MD
LG