Polonia şi cele trei state baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – și-au sporit cheltuielile militare şi au cerut aliaţilor NATO, în special Statelor Unite, să îşi intensifice prezenţa în regiune.
Pentru a contracara exerciţiile militare ruseşti în regiunea Baltică şi a Mării Negre, NATO a anunțat la rândul său că își întărește apărarea pe flancul estic prin crearea unei forţe de reacţie rapidă formată din 5.000 de soldaţi şi prin înfiinţarea unor centre de comandă în 6 ţări din regiune, inclusiv în România, Bulgaria şi Polonia.
Toate aceste țări și-au întețit pregătirile militare. De la începutul anului, NATO a efectuat manevre în statele baltice, precum și manevre maritime în largul României și Bulgariei.
Totodată, pe 1 aprilie, militarii canadieni au început exerciții comune în Polonia cu trupe ale armatei poloneze. Manevrele sunt denumite „Mountain Warrior» si au ca scop dezvoltarea interoperabilitatii fortelor NATO în zona muntoasă.
Tot Polonia a anunțat că va construi turnuri de observaţie de-a lungul graniţei sale cu enclava rusă Kaliningrad.
Cele şase turnuri vor fi ridicate la o înălţime de până la 50 de metri şi vor fi dotate cu echipamente de observaţie ce vor permite monitorizarea frontierei 24 de ore din 24 pe o distanţă de 200 de km.
Costul total este estimat la 14 milioane de zloţi (3,5 milioane euro), iar din această sumă 75% provin din Fondul UE pentru Graniţe Externe.
Decizia Poloniei vine după ce o serie de rapoarte au anunţat că Rusia va trimite rachete de rază scurtă Iskander în Kaliningrad, pe fondul tensiunilor sporite cu Occidentul şi NATO în privinţa Ucrainei.
Și, desigur, în acest context se inserează și scutul anti-rachetă pe care Statele Unite îl instalează în România, pe fosta bază aeriană de la Deveselu, județul Olt. Moscova s-a opus de la inceput acestui proiect american, anuntand chiar in mod deschis ca nu crede in explicatia amenintarii iraniene si ca proiectul este pur si simplu dirijat impotriva Rusiei.
Asta l-a făcut pe fostul președinte al României Traian Băsescu să avertizeze că „Occidentul nu mai poate sa-l opreasca pe Vladimir Putin, care intr-un an-doi va ajunge la gurile Dunarii”.