Linkuri accesibilitate

Trezire tîrzie


Peisajul din jur mi se pare acum mai dezolant chiar decît la începutul tranziţiei.

Mulţi cetăţeni moldoveni au lărgit ochii de uimire în ultima vreme, realizînd că toată fojgăiala de ani de zile din arena politică nu a ajutat cu nimic patria, înţelegînd în sfîrşit că ţara a stagnat, că a fost mereu la cheremul unor politicieni şi afacerişti rapaci, ipocriţi şi indiferenţi. Aşadar, lumea pare să se fi trezit. Iluziile, atîtea cîte mai erau, s-au spulberat brusc. Îndărătul sloganurilor patriotice-însufleţitoare se întinde poligonul pentru mişmaşuri eterne.

Mulţi au constatat acum cu amărăciune că toţi politicienii autohtoni sînt o apă şi un pămînt, că nimic bun politica moldovenească nu mai poate genera, că partidele din Moldova sînt un soi de grupuri preocupate de satisfacerea intereselor personale.

Ei bine, revelaţia asta mi se pare cam tîrzie, de-a dreptul tardivă. Trezirea parcă a avut loc, dar mai are ea vreun rost acum? Cum de nu au înţeles oamenii cum stau lucrurile în anii '90, în perioada dezmăţului generalizat? Deja atunci decăderea morală şi hoţia luaseră proporţii astronomice. Chiar nu se putea pricepe atunci ceea ce pricepem acum cu întîrziere? Situaţia de acum e similară cu cea de atunci. Numai sloganurile se modifică.

În toată această perioadă, mai multe state din centrul şi estul Europei au mers înainte, au făcut reforme, au renunţat la apucăturile de sorginte sovietică. Moldova a mimat doar mersul înainte. Aici s-a furat ca-n codru, aici s-au clădit castele faraonice în loc să se clădească o ţară în care să troneze legea.

Revelaţia tîrzie s-a produs totuşi. Şi ce facem cu ea? Ne ajută acum această revelaţie? Poate da, poate nu. Eu înclin să cred că nu ne mai ajută. Prea mult timp am pierdut, un timp preţios. Făcătorii de mişmaşuri sînt acum mai puternici ca oricînd. Nimeni nu-i poate învinge. Nici un fel de revoluţie, nici un fel de nou partid. Aş vrea să greşesc, dar peisajul din jur mi se pare acum mai dezolant chiar decît la începutul tranziţiei. Acum nu mai există nici o iluzie.

XS
SM
MD
LG