Linkuri accesibilitate

După sărbători va demara campania electorală pentru alegerile locale (V. Ciobanu/Ziarul Național)


Modul în care a fost elaborat proiectul bugetului țării descrie calitatea guvernării actuale (Timpul).

Editorialistul Victor Ciobanu scrie în Ziarul Naţional că imediat după sărbători va demara campania electorală pentru alegerile locale, iar opoziția este cea care pornește cu prima șansă. În opinia autorului, acest lucru e generat de acţiunile coaliției minoritară care șchiopătează, observă editorialistul, iar faptul că bugetul se va adopta nu în plenul Parlamentului, dar prin asumare de Guvern e o confirmare în plus că această construcție minoritară e una foarte vulnerabilă. Pe fundalul destabilizării sistemului bancar, a devalorizării leului și a scumpirilor a tot ce se poate și ce nu se poate, tendința nu mai poate fi inversată, scrie Victor Ciobanu. El observă că nici situația regională nu lasă loc de optimism, prognoza Băncii Mondiale pentru economia R. Moldova în 2015 fiind și ea negativă, de minus 2%.

Tot în Ziarul Naţional, Mariana Rață scrie că mai multe persoane care au procurat apartamente în câteva blocuri de locuit din capitală, ridicate de o firmă care la scurt timp a dat faliment, bat de ani buni drumurile prin judecată, sperând să obțină dreptul de proprietate asupra locuințelor. Însă, în timp ce procesele lor se tărăgănează, observă jurnalista, magistrata Maria Moraru, cea care judecă cererile lor, a avut grijă să le acorde în proprietate câteva apartamente în aceste blocuri grefierei sale și mamei acesteia. Continuarea investigaţiei o găsiţi în Ziarul Naţional.

Portalul Politicon publică o analiză semnată de editorialistul Nicolae Negru. Acesta observă că tot așteptând atacul tancurilor rusești de peste Nistru, e posibil ca Republica Moldova să fi pierdut momentul când Rusia a și început războiul. În acest context, autorul se întreabă: „De ce să trimiți tancurile, provocând comunitatea internațională, atrăgând sancțiuni asupra propriei economii, dacă îți poți atinge scopurile prin câteva operațiuni bancare. Jaful de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank este mai mult decât un jaf, continuă autorul, întrucât suma furată este jumătate din bugetul de stat al Republicii Moldova. Astfel, scrie Nicolae Negru, printr-o lovitură „povestea de succes se transformă într-un coșmar, Bruxelles-ul simte dureri de cap la auzul cuvântului Moldova iar discuțiile despre cererea de aderare la UE îi provoacă criză de nervi lui Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE la Chișinău”, susţine autorul.

Jurnaliștii de la ziarul „Timpul” scriu că modul în care a fost elaborat proiectul bugetului țării descrie calitatea guvernării actuale. Pe lângă faptul că Bugetul de Stat pentru anul 2015 a văzut lumina zilei cu întârziere, notează autorii, acesta a fost discutat pe ascuns. Însă o dezbatere publică cu oamenii de afaceri, organizații neguvernamentale și sindicatele era mai mult decât necesară pentru că autorii și-au propus mărirea taxelor și creșterea presiunii fiscale asupra cetățenilor”, menționează jurnaliştii. Astfel, în politica bugetar -fiscală se prevede majorarea cu 50% a taxei pentru utilizarea drumurilor, limitarea numărului autoturismelor aflate în gestiunea companiilor, precum și taxarea oamenilor de creații cu sume exorbitante pentru atelierele închiriate, observă jurnaliştii.

Reporterii portalului Mold-street anunţă că cea mai mare bancă din Moldova a scos la vânzare acţiuni în valoare de 86 de milioane de lei. În articol se menţionează faptul că acest pachet a fost răscumpărat de bancă în primăvara anului 2007, într-o tentativă de a bloca preluarea pachetelor de acţiuni de către investitori sloveni şi moldoveni. Jurnaliştii mai scriu că de obicei, societăţile pe acţiuni merg la acest pas pentru a majora capitalul statutar, şi totodată este posibil că prin această metodă se încearcă comercializarea pachetului unui investitor strategic. Actualmente, observă reporterii, printre acţionarii importanţi se numără firme din Rusia şi Marea Britanie.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG