Linkuri accesibilitate

Acordul referitor la polițele de asigurare auto dat publicității la Tiraspol


Pe fiecare mal al Nistrului se eliberează polițe de asigurări, iar companiile de asigurare vor conlucra pentru recuperarea daunelor, indiferent de locul producerii accidentului.

La Tiraspol a fost publicat textul acordului care ar urma să reglementeze problema asigurărilor auto pe ambele maluri ale Nistrului, semnat vineri 10 aprilie, în capitala regiunii transnistrene de liderul acesteia Evegheni Şevciuk şi de premierul Chiril Gaburici.

Potrivit protocolului publicat de „Novosti Pridnestrovia”, pe fiecare mal al Nistrului se eliberează polițe de asigurări, iar companiile de asigurare vor conlucra pentru recuperarea daunelor, indiferent de locul producerii accidentului.

Mecanismul propriu-zis urmează să fie elaborat, până pe data de 10 mai, de către grupurile de experţi, împreună cu asiguratorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Decizia protocolară, publicată în facsimil de agenţia oficială de la Tiraspol, a fost semnată între Republica Moldova şi Transnistria.

Vineri, după semnarea acordului, Evgheni Șevciuk și-a exprimat speranţa că înțelegerea „va servi drept impuls” pentru rezolvarea grabnică şi a altor probleme. Între acestea el a numit „ridicarea barierelor din calea libertăţii de activitate economică externă” a întreprinderilor transnistrene şi „alinierea comună în comerţul internaţional”, transmite agenţia oficială de la Tiraspol „Novosti Pridnestrovia”.

La rândul său, premierul Chiril Gaburici a declarat, citat de biroul de presă al guvernului: „Este o soluţie foarte bună pentru toţi cetăţenii, întrucât aceasta va exclude dubla asigurare. Întâlnirea de astăzi demonstrează încă o dată deschiderea pentru colaborare din ambele părţi”, a subliniat Chiril Gaburici.

Marți, într-un interviu cu Europa Liberă și Moldova 1, vice-premierul Victor Osipov explicat necesitatea acestui acord și implicațiile sale: „La sfârşitul anului trecut, în decembrie, Dl Şevciuk a emis un decret prin care transportatorii care vin în regiune ar fi fost obligaţi din 1 aprilie obligaţi să procure poliţă de asigurare de răspundere civilă auto. Asta ar fi însemnat cheltuieli şi proceduri suplimentare la punctele de control de pe linia administrativă, de acea problema era destul de gravă pentru că şi ar fi afectat toată lumea care circulă punând o nouă barieră şi o nouă taxă în calea circulaţiei.

Moldova în direct. 08.04.2015
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:59:49 0:00

Avem acum şansă să obţinem anularea acestei bariere, dar nu ar fi suficient pentru că transportatorii de acolo, în lipsa asigurărilor, nu au nici o garanţie. De aceea am făcut un proiect de decizie protocolară în care am pus la bază reciprocitatea, acceptarea reciprocă a serviciilor de asigurări prestate pe ambele maluri. Da, vor apărea agenţi asiguratori în Transnistria, dar acest lucru este benefic pentru locuitorii regiunii.”

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG