Linkuri accesibilitate

Campania pentru prezidențiale americane din 2016 prinde contur


Senatorul Marco Rubio
Senatorul Marco Rubio

Marco Rubio: decizii politice noi trebue luate de oameni noi și nu de cei care aparțin trecutului.

Incet, incet, cursa pentru prezidentialele americane prinde contur. Cine s-a adaugat cel mai de curind? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Ieri a venit rindul senatorului de Florida, Marco Rubio, sa-si anunte candidatura pentru investitura republicana. Si vor urma si altii.

In weekend, anticipata de multa vreme, candidatura lui Hillary Clinton, pentru investitura democrata s-a materializat. In acea tabara este foarte putin probabil sa apara contra-candidati influenti, desi a merge pe mina unui singur candidat, care nu este presedintele in exercitiu se poate dovedi riscant.

In plus, pina la alegeri mai sint peste 500 de zile, zece luni pina la caucusurile din Iowa, Hillary Clinton va trebui sa umple tot acest timp cu ceva nou si interesant pentru ca presa si alegatorii sa-si mentina interesul.

Deocamdata insa, echipa de campanie regizeaza un spectacol politic in care candidata este infatisata facind ceea ce oameni obisnuiti fac si intilnindu-se cu oameni simpli, pe traseul microbuzului cu care se deplaseaza. Echipa incearca sa descurajeze idea ca doamna Clinton ar fi trait prea mult la virful politicii pentru a mai avea mare legatura cu baza.

Si mai este si faptul ca Hillary Clinton face parte dintr-o dinastie politica, intr-o tara care, structural este mai curind o meritocratie.

Fostul guvernator Jeb Bush
Fostul guvernator Jeb Bush

Dar si principalul sau rival republican, Jeb Bush – frate si fiu de presedinte vine dintr-o dinastie politica. O cursa Clinton – Bush seamana din acest punct de vedere mai curind cu Sudul Asiei decit cu Statele Unite. Dar ambii au fara indoiala si merite incontestabile, care le apartin. Bush fost guvernator de succes in Florida, Clinton – senatoare si secretar de stat.

Daca este insa sa ne luam dupa cele spuse la anuntul sau, de catre Marco Rubio, decizii politice noi trebuesc luate de oameni noi si nu de cei care apartin trecutului. Aluzie la Hillary Clinton, dar si o posibile aluzie la Jeb Bush, numai ca domnul Bush este considerat mentorul lui Rubio, cel care l-a sprijinit sa se ridice in politica. Ambii au o puternica baza in statului Florida si dupa toate probabilitatile se vor infrunta acolo la doua luni dupa debutul preliminariilor.

Si in saptaminile urmatoare vor urma alte anunturi, in numerosul pluton republican, care va trebui sa gaseasca tonul potrivit pentru a nu-i permite lui Hillary Clinton sa faca din opozitie motorul propriei campanii.

XS
SM
MD
LG