Linkuri accesibilitate

„E rușine să iei de la pensionari”


В Приднестровье кончились деньги на зарплаты и пенсии
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

În Transnistria deja a doua lună salariile și pensiile sunt achitate în mărime de 70 la sută din valoarea stabilită

Restul de 30 la sută sunt trecute ca datorii și vor fi achitate cetățenilor pe măsura completării bugetului autoproclamatei republici transnistrene Această decizie a fost adoptată având în vedere situația financiară şi economică de către o comisie specială pentru distribuirea surselor bugetare, instituită de executivul regiunii. Un reportaj de Current Time TV, tradus şi adaptat de Lina Grâu.

„E rușine să iei de la pensionari 30 la sută, atunci când aceștia nu au nici de pâine. Noi înțelegem să situația este proastă. Și mulțumim pentru suplimentul rusesc la pensii. Dar să iei din pensii fără să ceri voie oamenilor... Plus că ne-au mai obligat să plătim transportul, serviciile. Este foarte mult”, se plânge o locuitoare a regiunii.

„Fiul ne ajută, ne mai dă câte ceva. Pentru că, altfel, suntem lipsiți de toate – de medici, de produse alimentare. Nici nu-mi amintesc când am fost la un teatru”, spune și cea de a doua interlocutoare.

Suntem lipsiți de toate – de medici, de produse alimentare...

„Sunt în vizită aici, dar ceea ce se întâmplă mi-a afectat rudele. Însă părinții mei înțeleg situația și sunt de acord să mai aștepte un pic”, spune un bărbat.

„Odată cu aceste schimbări la pensii, nu mai avem bani nici să achităm serviciile. Am primit 600 de ruble. Plus că în fiecare zi trebuie să-i dau copilului bani pentru micul dejun și pentru drum. E foarte greu”, spune Liuba.

„Pensiile s-au micșorat, încercăm să economisim cât mai mult, cumpărăm mai puțină carne. Încercăm să economisim pe orice. Merg doar cu troleibuzul. Dar oricum, oricât am economisi, cu o săptămână înainte de pensie nu ne mai rămân bani deloc. Și atunci ne alimentăm din rezerve, din ceea ce am cumpărat de rezervă”, povestește o locuitoare mai în vârstă din Transnistria.

Oricât am economisi, cu o săptămână înainte de pensie nu ne mai rămân bani deloc...

În luna ianuarie partea de venit a bugetului regiunii transnistrene a fost completată cu 85 milioane ruble transnistrene. În februarie această sumă s-a redus până la 76 milioane, iar în martie – până la 67 milioane ruble. Pentru stabilizarea situației economice Transnistria are nevoie de un miliard de dolari.

Ceva mai devreme, din 1 ianuarie 2015, din cauza crizei economice, autoritățile din Transnistria au redus în jumătate suplimentul la pensii achitat din bugetul regiunii. În plus, continuă reținerile din salariile angajaților sferei bugetare:

„Nu intru niciodată în panică și nu mă stresez. Asta e viața. Astăzi bani sunt – foarte bine. Mâine vor fi alți bani - și va fi și mai bine. Eu personal întreprind toate măsurile pentru a mă asigura pe mine, familia și pe nepoții mei. Pe unde renunțăm la anumite lucruri, pe unde facem economii. Important e să fie pace și liniște”, a declarat unul din interlocutori.

Important e să nu fie război, ca în Ucraina...

„Nu ne supărăm și nu suferim. Suntem patrioți. Noi iubim Transnistria noastră. Și vom rezista la toate. Important e ca la noi să nu fie război, așa cum este în Ucraina. Copiii și nepoții ne ajută, mai ținem capre, găini. Ne descurcăm, mai pe scurt”, spune cu optimism una din femeile intervievate.

„Bineînțeles, trebuie să ținem moralul sus. Trebuie să supraviețuim cumva. Am rămas să lucrez în continuare, dar acolo a fost redusă ziua de muncă. Lucrăm doar câte trei zile pe săptămână. Nu avem încotro. Am și eu un hobby – pescuitul. Acum cred că voi prinde pește și astfel îmi voi hrăni familia”, povestește unul dintre bărbați, împărtășindu-ne rețeta sa de supraviețuire.

Regimul special de finanțare a salariilor și pensiilor nu se extinde și asupra veteranilor celui de al Doilea Război Mondial și a invalizilor de grupa I. Potrivit datelor statistice, din cei peste 140 mii pensionari transnistreni 4,5 mii sunt veterani ai celui de a-l Doilea Război Mondial.

"Настоящее время"

Previous Next

XS
SM
MD
LG