Linkuri accesibilitate

O nouă poartă spre delapidări publice prin bănci? (Agora)


Situaţia financiară a regiunii transnistrene se agravează (MoldStreet).

Guvernul și Banca Națională a Moldovei (BNM) au decis în 2014 să acorde credite de urgență pentru cele trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank - care se află în prezent sub administrare specială, fără să le evalueze activele. Despre asta scrie „Agora” citând opinia lui Sveatoslav Mihalache de la Institutul European de Dezvoltare Regională. Ar fi o încălcare gravă, care ar putea duce la noi delapidări de fonduri publice. Sveatoslav Mihalache arată că primul lucru care trebuie făcut odată cu impunerea administrării speciale este evaluarea activelor și a pasivelor de către administratorul numit de Banca Națională. Faptul că acest lucru nu a fost finalizat până în prezent, este o încălcare gravă a normelor bancare, care va permite noi scheme de delapidare a fondurilor publice. Expertul mai susţine că există pericolul ca aceste credite urgente, acordate celor trei bănci, să nu poată fi recuperate, dacă acestea nu vor avea surse pentru rambursarea mijloacelor financiare creditate de la BNM.

Ion Preașca de la „MoldStreet” scrie despre situaţia financiară a regiunii separatiste. Ea continuă să se agraveze, arată autorul, iar reprezentanții Tiraspolului caută soluţii pentru a acumula venituri ca să achite pensiile şi salariile. De pildă prin vânzarea activelor. Biroul pentru administrarea activelor din regiune anunţă că a scos la vânzare pachetele de acţiuni deţinute la mai multe întreprinderi, dar şi case de locuit, clădiri industriale, utilaje, mobilier etc. Printre activele scoase la mezat se numără pachetul de 100% de acţiuni de la Eximbank din Tiraspol, cu o valoare nominală de 81,4 milioane de aşa-zise ruble transnistrene (circa 7 milioane de dolari). Majoritatea acestor active au fost naţionalizate recent, iar autorităţile au promis că vor face investiţii şi le vor moderniza. Aceste întreprinderi se află într-o situaţie dificilă, iar activele Eximbank sunt în scădere, constată portalul openpmr.info la care face trimitere jurnalistul.

Victor Ciobanu notează, între altele, în editorialul său publicat pe pagina web a „Ziarului Naţional” că deși întârzie cu vreo 25 de ani, Ucraina merge pe calea Poloniei, Cehiei și a Țărilor Baltice. „Adică, renunță la comunism, socialism și sovietism. Nu va fi deloc ușor. (...) Nimic n-a consolidat atât de mult națiunea ucraineană ca invazia rușilor. Care-i acuză pe ucraineni de fascism și de rescrierea istoriei. (...) Ucrainenii au ales altă cale, altă civilizație și altă istorie. Și au tot dreptul la aceasta”, scrie autorul. Victor Ciobanu se întreabă în context: „Noi ce alegem?” „Vorbim una, fumăm alta. Mergem în Europa cu apucături asiatice. Ba mai trecem și prin Turkmenistan. Să învățăm ce? La furat ne pricepem, la economie nu. Declarăm că luptăm contra corupției, dar de fapt îi invidiem și îi admirăm pe cei corupți. Zicem – bine că poate. Și apelăm singuri cu prima ocazie la cumetri. Cu tradiții seculare de fanariotism care ne-a intrat în codul genetic, de ce ne-ar mira comportamentul guvernanților? Sunt expresia fidelă a noastră. Stăm permanent cu fundul în două luntri și ne temem să facem alegerea”, scrie editorialistul.

Furtul din sistemul bancar face obiectul unui comentariu publicat de Petru Bogatu pe pagina web a „Ziarului Naţional”. Faptul că cei care au şterpelit miliardul rămân în libertate în timp ce CNA face ravagii în sectorul sanitar, reţinând farmacişti şi directori de spitale, dovedeşte o dată în plus că în Republica Moldova îşi face de cap o justiţie selectivă, dar şi o cleptocraţie politică rapace, constată autorul. „De ce în acest caz nu sunt reţinuţi escrocii? De ce nu-s aduşi în arestul poliţiei? De ce nu sunt luaţi la ochi măcar? De ce nimeni nu-i interoghează ca să afle adevărul? (...) E la mintea oricui că lupta cu frauda şi corupţia nu-i decât o cacealma. Un tertip ieftin. O tentativă de a minţi poporul şi de a arunca praf în ochii partenerilor occidentali”, scrie Petru Bogatu.

XS
SM
MD
LG