Linkuri accesibilitate

BOP: moldovenii sunt atrași tot mai puțin de UE


60% din respondenți au încredere în președintele rus Vladimir Putin, iar aproape jumătate cred că este corectă afirmația: „Crimeea este pământ rusesc”.

Atracția Uniunii Europene scade în raport cu Federația Rusă și Uniunea Economică Eurasitică, arată Barometrul Opiniei Publice, dat joi, 16 aprilie, publicității.

Dacă duminică ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, numai 40% ar fi pentru, în schimb pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică ar vota 58%.

Referitor la natura relațiilor externe ale Republicii Moldova, 74% dintre respondenţi au spus că ţara are relaţii bune şi foarte bune cu UE, 70% au apreciat ca fiind bune şi relaţiile cu România. Peste 60% au spus că avem relaţii bune şi foarte bune cu SUA, la fel şi cu Ucraina. De cealaltă parte, peste 60% dintre respondenţi sunt convinşi că Republica Moldova are relaţii proaste cu Federaţia Rusă.

Același BOP arată că 60% din respondenți au încredere în președintele rus Vladimir Putin, 44% în cancelara Germaniei, Angela Merkel și 31% în președintele american Barack Obama.

Aproape jumătate cred că este corectă afirmația: „Crimeea este pământ rusesc”, iar peste 40% că tensiunile și criza din estul Ucrainei au fost provocate de amestecul Statelor Unite și Uniunii Europene.

Barometrul Opiniei Publice a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, la comanda Institutului de Politici Publice, în perioada 28 martie – 7 aprilie, pe un eşantion de 1 104 persoane din 85 de localităţi, cu excepţia regiunii transnistrene. Marja de eroare este de 3%.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG