Linkuri accesibilitate

Administrația lui Barack Obama și opoziția din Congres față de acordul cu Iranul


Secretarul de stat John Kerry, după audierile din Senat
Secretarul de stat John Kerry, după audierile din Senat

Casa Albă a acceptat un proiect de lege care oferă Congresului autoritatea de a analiza orice acord nuclear cu Iranul.

Cum evoluează demersul preşedintelui Obama vizând contracararea opoziţiei din Congres la recentul acord cadru, încheiat cu Iranul, cu privire la programul nuclear al tarii? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In conditiile in care Germania si-a manifestat initial ingrijorarea in legatura cu capacitatea administratiei americane de a contracara opozitia din Congres cu privire la acordul cadru, incheiat cu Iranul, secretarul de stat John Kerry si-a exprimat convingerea ca acordul va rezista. Dupa ce presedintele Obama a acceptat un compromis cu Congresul, Kerry s-a deplasat in Germania pentru a-si informat colegii din Grupul celor sapte, cu privire la evolutia situatiei.

Patru dintre membrii grupului – Statele Unite, Germania, Franta si Marea Britanie - au fost angajati in negocieri cu Iranul, alaturi de Rusia si China. Acordul cadru incheiat de Iran prevede ca aceasta tara sa mentina doar un program nuclear cu aplicatii civile, in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale.

Asa cum presedintele Obama a spus in ultimele zile, raspunzind scepticilor, intelegerea este una cadru si urmeaza sa se materializeze intr-un acord pina la 30 iunie si doar atunci se va putea vedea daca prevederile sint sau nu compatibile cu interesele americane de securitate. Numai ca Congresul doreste sa aiba un cuvint de spus in legatura cu acel acord.

Presedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat ca Iranul accepta doar un acord care duce la ridicarea sanctiunilor si ca este angajat in negocieri cu cele sase guverne, nu cu Congresului American sau cu elementele „dure” din forul legislativ.

Kerry le-a spus europenilor, conform unor surse care au asistat la convorbiri, ca desi Barack Obama a acceptat un rol pentru Congres, aceasta concesie ii da mina libera sa negocieze un acord. Interpretarea este ca daca intelegerea cu Congresul nu era satisfacatoare, atunci administratia Obama nu ar fi spus da. Casa Alba a acceptat un proiect de lege care ofera Congresului autoritatea de a analiza orice acord nuclear cu Iranul.

XS
SM
MD
LG