Linkuri accesibilitate

Un protest inedit sau de ce face premierul Ponta pe prostu’


Un protest muncitoresc legat nu de creșterea salariilor, ci de faptul că executivul de la București nu și-a ținut promisiunile legate de construcția autostrăzii Pitești-Sibiu.

În România muncitorii constructorului de automobile „Dacia”, au protestat astăzi la un miting împotriva întârzierii construcției autostrăzii Pitești-Sibiu, care ar urma să faciliteze exporturile spre centrul și vestul Europei. Muncitorii se tem că nemodernizarea infrastructurii românești ar putea face concernul Renault să reducă producția – și să dea oameni afară.

Muncitorii de la Uzinele Dacia înțeleg mai bine decât reprezentanții guvernului că francezii de la Renault se vor retrage tot mai mult de pe piața românească, dacă nu vor avea o infrastructură serioasă cu ajutorul căreia să-și transporte autoturismele produse lângă Pitești spre Europa Occidentală.

Pentru prima, un protest muncitoresc nu este legat direct de creșterea salariilor, ci de faptul că executivul de la București nu și-a ținut promisiunile legate de construcția autostrăzii Pitești-Sibiu. De la Sibiu spre Arad, deci spre ieșirea vestică din țară, sunt gata mai multe porțiuni de autostradă, dar de la Pitești la Sibiu, lucrările nu sunt nici măcar începute. Ministrul Transporturilor, Ioan Rusu, se gândea chiar să nu mai facă deloc autostradă între cele două orașe, și mai degrabă să transforme actualul drum național într-o șosea rapidă.

Între Pitești și Sibiu sunt 157 de kilometri, iar viitoarea autostradă va trebui să treacă prin munte, iar apoi să fie pusă pe piloni pe Valea Oltului. Lucrările inginerești sunt, deci, ceva mai complicate.

Cu toate că România și-a asumat cu ani în urmă construcția coridorului al IV-lea Pan European, care leagă Constanța de Arad, între Pitești și Sibiu nu s-a făcut nimic. Nimic nu pare să-i determine de altfel pe oficialii români să lege între ele bucățile de autostradă care sunt gata, de pildă, București-Pitești cu Sibiu-Alba Iulia. Nici măcar amenințarea recentă a șefului Automobile Dacia, Nicolas Maure, care a spus că liderii companiei vor lua „decizii cruciale”, dacă sistemul de autostrăzi nu se îmbunătățește până în 2020. În subsidiar, francezii de la Renault vor să mute cât mai multă producție din Pitești spre Tanger, portul marocan la Mediterana, de unde mașinile pot fi duse pe mare spre marile orașe de coastă ale Europei de Vest.

Dacia este, încă, un model bine vândut, datorită relației calitate-preț, dar piața este în mișcare, iar francezii de la Renault atrag atenția că producția din Turcia este mult ieftină decât cea din România și fiindcă salariile de aici au crescut destul de mult. Dacia, care aparține grupului Renault a terminat anul trecut cu o creștere a vânzărilor de 19% și o producție de peste 500 de mii de autovehicule. Trei sferturi din producția Dacia pe anul trecut a fost vândută în Franța, Germania și Spania.

La uzinele Dacia există un sindicat extrem de puternic și bine organizat, care a reușit să obțină pentru muncitori creșteri permanente de salarii și să-și impună prin greve și negocieri punctele de vedere. Protestul lor de astăzi nu a fost împotriva patronilor, ci a guvernului, căruia îi reproșează nu doar dezinteresul față de marii investitori străini, ci și faptul că nu și-a ținut promisiunea că va schimba Codul Muncii, care acum este destul de dezechilibrat, avantajându-i mai degrabă pe patroni. Autostrada Pitești-Sibiu se poate face în proporție de 85% din bani europeni, spun sindicaliștii care au strigat azi „Jos guvernul mincinos”, dar și „Jos Iohannis”.

Primul ministru, Victor Ponta s-a făcut că nu înțelege că protestul a fost împotriva guvernului pe care îl conduce și i-a avertizat pe muncitorii de la Dacia că „dacă o mai țin în mitinguri, producția se va muta în Maroc”.

Oficialii români par să ignore cu bună știință cerințele investitorilor de la Renault, la fel cum fac și cu cele de la Ford, companie care solicită la rândul ei o autostradă care să lege Craiova de Timișoara și de București. Nu este doar vina guvernului Ponta, ci și a celor precedente, care nu din cauza lipsei de fonduri nu au construit infrastructura necesară, ci din pricina incapacității de a formula priorități și de a le pune în practică. Acum, însă, guvernul socialist condus de Victor Ponta, este decis să scadă TVA, luând din banii dedicați investițiilor. O formulă pentru a-și convinge electratul înainte de alegerile generale de anul viitor că doar PSD are soluții pentru scăderea prețurilor.

XS
SM
MD
LG