Linkuri accesibilitate

Strania ofensivă anti-justiție a fostului președinte Traian Băsescu („22”)


„Războiul informațional declanșat de Rusia la adresa Occidentului” (Evenimentul zilei).

Evenimentul zilei rezumă articolul publicat pe blogurile Financial Times de George Maior, fostul director al Serviciului Român de Informații. Maior „avertizează asupra războiul informațional declanșat de Rusia la adresa Occidentului” și consideră că „Uniunea Europeană și NATO trebuie să adopte o nouă strategie de securitate”. Fostul șef de serviciu secret mai spune că, deși se întețesc atacurile informatice la adresa Statelor Unite și a statelor europene, ținta liderului rus Vladimir Putin sunt statele mai mici din vecinătatea Rusiei. Putin urmărește „subminarea şi destabilizarea guvernelor alese democratic în ţările vecine, pentru a câştiga acolo influenţă politică, economică şi strategică”. Din 2000 încoace, „structurile diplomatice şi militare ale Rusiei au fost regândite pentru a încorpora agenţi de spionaj la vârf” și constituie acum „coloana vertebrală a unei noi şi moderne ameninţări” adresate Occidentului, adaugă fostul director al SRI, citat în Evenimentul zilei. Intervenția sa în publicația britanică reamintește că mai multe țări europene, între care Marea Britanie, Polonia și România, au avertizat asupra pericolului legat de Rusia, dar măsurile au fost mai degrabă palide. „Această situaţie nu mai poate continua, scrie Maior (...) Se impune o reacţie robustă şi coerentă”. „O nouă strategie de contrainformaţii” ar fi primul lucru de făcut, ar fi apoi nevoie de o mai bună conștientizare a amenințării și de măsuri care să readucă Rusia la respectarea dreptului internaţional și a normelor diplomatice specifice secolului 21”.

Strania ofensivă anti-justiție a fostului președinte Traian Băsescu stârnește cel puțin consternare și dezapobare în rândul comentatorilor. Andreea Pora folosește în revista 22 cuvinte chiar mai dure: „spectacol grotesc” și „jalnică piruetă”: „Băsescu prăbușindu-se zgomotos și dezarticulat în praful din piața publică, sub privirile oripilate ale foștilor săi susținători. Este cea mai dulce răzbunare pentru adversarii politici”. Autoarea articolului constată că, între justiție și Elena Udrea, Băsescu a ales-o pe Udrea. Din vina ei ar fi făcut pustiu în jurul lui, în ultima parte a celui de-al doilea mandat, de aceea a rămas singur și i-a pus în situații stingheritoare pe cei care l-au susținut cu tărie în perioada referendumuui se suspendare din 2012.

„Noi nu am fost fani Băsescu. Nu l-am apr­e­ciat pe fostul președinte pentru el însuși. Nici nu l-am lăudat contra sinecuri (...), cum s-a sugerat din când în când. L-am sus­ținut și apreciat, când a fost cazul (și nu paușal), pentru programul său și acțiunile sale, care veneau în întâmpinarea valorilor noastre. Traian Băsescu a fost „instrumentul nostru“ și mai cu seamă omul politic prin care un program politic fundamental de modernizare a în­ce­put să prindă corp”. Cuvintele îi aparțin lui Andrei Cornea. Articolul lui, din același număr al revistei 22, răspunde astfel unei întrebări care plutește în aer: cum se simt azi „intelectualii lui Băsescu” în fața noii lui atitudini față de justiție, pe care o acuză de exces și comandă politică în lupta anticorupție.

XS
SM
MD
LG