Linkuri accesibilitate

Administrația americană cere prerogative prezidențiale speciale pentru finalizarea Parteneriatului Trans-Pacific


La Conferința Trans-Pacific Partnership (TPP), din Australia în 2014

Un proiect bipartizan care a fost introdus în Senat oferă președintelui prerogativa de a prezenta un acord finalizat Congresului.

Presedintele Obama isi doreste prerogative speciale in incheierea de tratate de comert liber cu alte tari. Cum reactioneaza Congresul? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele Obama isi doreste un acord de comert liber, cel mai amplu din istorie, cu tari din Asia-Pacific. O parte a propriului sau partid se opune. Dar seful executivului a primit sprijin de unde s-ar fi putut astepta mai putin si anume de la Congresul, controlat de republicani.

Un proiect bipartizan care a fost introdus in Senat, de catre republicanul Orin Hatch si democratul Ron Wyden ofera presedintelui prerogativa de a prezenta un acord finalizat Congresului, pentru un vot fie in favoare, fie impotriva, fara ca membrii forului legislativ sa poata modifica textul.

In Camera Reprezentatilor, un proiect similar va fi introdus de deputatul Paul Ryan. Un vot in Senat este programat pentru 23 aprilie. Administratia america sustine ca aceste prerogative prezidentiale speciale sint esentiale pentru finalizarea Parteneriatului Trans-Pacific, o intelegere intre 12 state din Asia Pacific.

Președintele Barack Obama vorbind la Canberra în Australia
Președintele Barack Obama vorbind la Canberra în Australia

Presedintele Obama a recunoscut ca multe dintre acordurile de comert liber anterioare nu s-au ridicat la inaltimea promisiunilor din perspectiva americanilor si s-a angajat sa nu semneze o intelegere decit daca astfel de neajunsuri sint inlaturate. Presedintele a continuat „In conditiile in care 95% dintre clientii nostri potentiali se afla in afara tarii, trebuie sa ne asiguram ca noi, si nu tari ca China, scriem regulile pentru economia globala”.

Presedintele crede ca acordul va ajuta la mentinerea competitivitatii americane in fata ascensiunii Chinei. Dar o parte a propriului partid, sindicate si grupari ecologiste au serioase rezerve. Ei spun ca acordul va reduce numarul de locuri de munca in America si favorizeaza marile corporatii.

XS
SM
MD
LG