Linkuri accesibilitate

Actualii guvernanți nu sunt informați de rezonanța jafului de la BEM (P. Bogatu/Ziarul Național)


Cădere iminentă a guvernului Gaburici? (C. Ciurea/Politicon.md).

Editorialistul lui Petru Bogatu scrie în Ziarul Național că actualii guvernanți nu sunt informați de rezonanța jafului de la BEM. Satul vuiește însă, uluit de mărimea sumei furate, scrie editorialistul. Constatând că oamenii au nevoie de informații și explicații, autorul îi îndeamnă pe liderii coaliției de guvernământ să ia măsuri urgente pentru a salva ce se mai poate. Nicolae Negru se întreabă ce rost mai are secretizarea raportului realizat de Compania „Kroll”,în cazul Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank? Cine nu se teme de acest raport, înseamnă că nu a furat și nu protejează hoții. Se opun desecretizării tâlharii și protectorii lor, notează autorul. Dacă nu vor să se numere printre aceștia, Filat și Lupu trebuie să manifeste transparență, cât timp PLDM și PD se mai țin pe linia de plutire și mai pot fi salvate, conchide autorul.

Analistul Corneliu Ciurea constată într-un comentariu publicat pe portalul „Politicon” că în ultimul timp se multiplică zvonurile despre căderea iminentă a guvernului Gaburici. Deși probează vigoare în confruntarea cu opoziția externă, guvernul Gaburici pare să aibă probleme în interior, deoarece supraviețuirea lui depinde de buna funcționare a tandemului Filat-Plahotniuc, continuă autorul. Or, scrie acesta, se pare că tocmai aici au început să apară fisuri. Cornel Ciurea se referă la reținerea fostului ministru al sănătății, Andrei Usatîi. Fiind știută apartenența lui Usatîi la PLDM și posibilele conexiuni între PDM și Centrul Național Anticorupție, acest arest este un semn vizibil că relația dintre Filat și Plahotniuc s-a răcit, susţine analistul. Astfel, continuă acesta, poate fi intuită prefigurarea unor noi tensiuni între relațiile dintre cei doi aliați.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu îşi începe materialul pentru „Deutsche Welle” citând datele sondajului Barometrul Opiniei Publice făcut public ieri la Chișinău. Autorul scrie că partidele care dețin puterea în Republica Moldova (PLDM şi PD) au pierdut câte jumătate din susținători în ultimele patru luni, iar Partidul Liberal, trimis în opoziție, și-a dublat, practic, numărul de susținători. Jurnalistul i-a solicitat o opinie analistului Igor Boţan. El notează că ideea de a forma un guvern minoritar a fost absolut nefericită şi valul de probleme îneacă această guvernare, care este abia la început de cale. Eșuarea partidelor pretins pro-europene aflate la guvernare, scrie jurnalistul, are loc concomitent cu pierderea încrederii moldovenilor în Uniunea Europeană. Dacă până acum proporția era de 51% în favoarea UE și 49% în favoarea Uniunii Vamale patronate de Rusia, sondajul actual arată o scădere bruscă a numărului celor care ar vota acum pentru aderarea țării la UE.

Anul 2015 ne-a adus, din nou, în impas, constată Adrian Ciubotaru într-un material publicat în Jurnal de Chișinău. Autorul identifică mai multe cauze, între altele, jaful de la BEM, alianța „proeuropenilor” cu PCRM, rata ascendentă a inflației pe fundalul diminuării puterii de cumpărare a populației, pierderea mai multor poziții, atât de greu câștigate între 2009-2014, în Indicele Libertății Presei, şi opțiunea tot mai fermă a găgăuzilor pentru protectoratul Rusiei, dublată de neîncrederea crescândă a populației majoritare față de proiectul european, scrie autorul. În opinia sa, statul moldovenesc în sine, ca entitate, nu mai poate rezista după ultimele șocuri, dacă guvernanții vor interveni şi reacționa în continuare după modelul de duplicitate şi lipsă de voinţă politică. În atare condiţii, continuă autorul, UE poate îndepărtată definitiv, la fel şi și organismele financiare internaționale de Republica Moldova, lăsând-o la cheremul celor care au și transformat-o, în ultimele decenii, într-o republică bananieră, observă jurnalistul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG