Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin, discuțiile „deschise” cu poporul și pensionarii


„Țar bun, țar rău”: un reportaj despre doi pensionari după ultima sesiune de întrebări și răspunsuri a președintelui Rusiei.

Doi pensionari rusi i-au scris presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru sesiunea lui anuala de intrebari si raspunsuri cu populatia, care a avut loc joi 16 aprilie, iar amindoi s-au plins de acelasi lucru: ca trăiesc rau si ca au nevoie de ajutorul Kremlinului. Nu amindoi au primit insa acelasi raspuns. Două relatari rezumate ale corespondentilor Europei Libere, Aleksandra Sergheeva si Claire Bigg.

Pensionarul Vasili Erokin a fost unul dintre cei care a avut noroc si plingerea lui a ajuns la liderul de la Kremlin. Veteran al celui de-al Doilea Razboi Mondial, domnul Erokin s-a plins ca de 64 de ani stă împreuna cu soţia sa intr-o locuinta temporara a armatei şi i-a cerut lui Vladimir Putin să grabeasca procesul prin care sa i se atribuie o locuinţă proprie. A doua zi, autorităţile regionale l-au anunţat ca va avea o locuinţa pina la sfirsitul lunii, chiar daca se îndoiesc ca el într-adevar ar fi participat la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Ramine de vazut daca, intr-adevar, la 1 mai domnul Erokin si soţia sa se vor muta intr-un nou apartament.

Celalalt pensionar, care i s-a adresat liderului de la Kremlin cerindu-i ajutorul este doamna Nelly Sirotkina, o fosta profesoara de fizica din Samara. Nu este prima data cind i se adreseaza lui Putin cu ocazia acestor „discutii deschise” cu populatia. O face de citiva ani buni şi cere, de fiecare data, sa i se mareasca pensia. Fosta profesoara isi aminteste ca odata Vladimir Putin a marit pensiile si de aceea a insistat cu cererea ei pentru ca toate pensiile sa se mareasca deoarece, spune pensionara, multi pensionari trăiesc in mizerie. Pensia ei este echivalentul a 125 de dolari si jumătate din acesti bani merg pe facturi. Cum inflaţia a crescut galopant de cind Occidentul a impus sancţiuni Rusiei, doamna Sirotkina trăieste acum numai cu piine si brinză.

Pensionara a reusit anul trecut ca cererea ei scrisa sa ii parvina presedintelui Putin printr-un consilier al guvernatorului Samarei. Dar, dupa cum a declarat ea Europei Libere, nu a primit nici un raspuns. Nici scrisorile pe care le-a trimis, cu aceeasi tema guvernatorului Samarei, partidului Rusia Unită sau avocatului poporului din regiune nu au primit vreun raspuns.

Dar a primit un raspuns de unde nu se aştepta: de la fondul de pensii! Pe ultimul ei talon de pensie, suma primita a fost cu 10% mai mica. I se explica in acest raspuns ca reducerea pensiei cu 14 dolari se datoreaza faptului ca iniţial i s-a calculat in mod greşit vechimea in munca, punindu-se la socoteala si anii de facultate. Or, scrie acum fondul de pensii, anii de studii nu au fost ani de munca…

„Aproape am leşinat cind am aflat!” - a declarat pensionara Europei Libere. Dar, a spus şi ca va continua să lupte pentru marirea pensiilor in Rusia pentru ca „nu mai are nimic de pierdut”… si va continua sa incerce sa intre in dialog direct cu Vladimir Putin ori de cite ori, vor fi organizate aceste asa-zise convorbiri deschise cu poporul….

XS
SM
MD
LG