Linkuri accesibilitate

„La această oră vorbim exclusiv despre pregătirea unor categorii de forţe şi a unor capabilităţi militare ale R. Moldova”


Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor de la Bucureşti, despre vizita gen. John Bradshaw la Chișinău.

Generalul John Bradshaw, adjunctul Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa, va vizita joia viitoare Chişinăul. Militari moldoveni participă în aceste săptămâni la manevre NATO în România. L-am întrebat pe Iulian Chifu, director al Centrului de Prevenire a Conflictelor de la Bucureşti şi fost consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţionala în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Traian Băsescu, care este semnificația acestor acţiuni:

Iulian Chifu
Iulian Chifu

Iulian Chifu: „Republica Moldova este în momentul de faţă în situaţia în care îşi caută o soluţie de securitate. S-a dovedit foarte clar că variantele pe care le-a avut până în prezent, atât Republica Moldova, cât şi Ucraina, aşa cum s-a văzut, nu s-au dovedit a fi salutare din moment ce nu au garantat ca apărarea, securitatea lor să fie salvgardate. Din punctul acesta de vedere cred că este un lucru natural, este foarte normal ca Republica Moldova să se gândească la anumite variante.

Ceea ce are la ora actuală în acordul cu NATO şi conform cu statutul său de neutralitate şi cu Constituţia Republicii Moldova este acest Parteneriat pentru pace din care fac parte toate statele, inclusiv Federaţia Rusă şi în care fiecare dintre statele suverane îşi aleg elementele care le-ar sprijini în asigurarea securităţii proprii.

Deci, vorbim despre instrumente de pregătire a propriilor forţe şi cred că vizitele unor oficiali NATO se înscriu tocmai în această logică, pentru că unul din proiectele pe care Alianţa le oferă partenerilor săi este şi cel de a le evalua forţele de apărare sau de a le spune, cu resurse relativ restrânse, ce anume se poate face în Republica Moldova.”

Gen. Adrian John Bradshaw
Gen. Adrian John Bradshaw

Europa Liberă: În termeni cât mai concreţi, ce se poate spune, anticipând, despre ce va face la Chişinău Generalul John Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al fortelor aliate din Europa, Philip M. Breedlove?

Iulian Chifu: „Foarte concret, este vorba de a consulta organele abilitate ale republicii Moldova în legătură cu necesităţile pe care le au, cu modul în care văd soluţiile de securitate pentru Republica Moldova, a întreba care ar fi elementele cu care NATO, în contextul Parteneriatului pentru pace, ar putea să sprijine Republica Moldova.”

Europa Liberă: Vorbeaţi despre căputarea unor noi soluţii de securitate. Din ce se vede, Ucraina a renunţat la statutul de non-aliniere şi şi-a păstrat deschisă portiţa NATO. Ar fi o soluţie aplicabilă şi în Republica Moldova?

Iulian Chifu: „Mi-i foarte greu să anticipez, dar ceea ce este cert în momentul de faţă este că totul depinde de voinţa politică a guvernării din Republica Moldova şi de voinţa cetăţenilor săi. Până la urmă şi chestiunea care ţine de securitate şi apărare depinde în foarte mare măsură de percepţia populaţiei. Dacă populaţia nu percepe că este ameninţată, atunci cu certitudine nu se pune problema ca să se schimbe această realitate.

Pe de altă parte, sigur că e o copilărie ca, în momentul în care ai trupe de ocupaţie pe teritoriu, armamente ale unui stat străin păzite de forţe ale acelui stat, să vii să spui că eşti un stat neutru. Dar e o simplă părere. Şi ţine de Republica Moldova, de modul în care îşi vede securitate şi, în orice caz, nu este o chestiune care se realizează pe termen scurt pentru că modificarea Constituţiei nu se poate realiza peste noapte, dacă în această direcţie se decide o schimbare.

Dar eu cred că la această oră vorbim exclusiv despre pregătirea unor categorii de forţe şi pregătirea unor resurse, unor capabilităţi militare pentru ca Republica Moldova să facă faţă măcar provocărilor care sunt la nivelul local, la nivelul regional şi cam atât. Nu cred că nivelul de ambiţie al Republicii Moldova, în contextul actualei sale investiţii în domeniul apărării, ar putea să fie ceva mai mare.”

XS
SM
MD
LG