Linkuri accesibilitate

UE atacă frontal practicile abuzive ale Gazprom


Țările baltice sau Polonia plătesc pentru gaz rusesc mai mult decât Germania.


Așa cum era așteptat, Uniunea Europeană a anunțat miercuri deschiderea unei acțiuni judiciare împotriva gigantului trust rusesc Gazprom pentru abuz de poziție dominantă și practici monopolistice.

Acuzațiile sunt foarte precise și privesc practicile Gazprom în opt țări est-europene în care trustul rusesc ocupă o poziție dominantă sau in care controlează total piața gazului.

Este vorba de cele trei țări baltice (Estonia, Letonia, Lituania), Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria și Bulgaria.

Commisarul european responsabil cu competiția Margrethe Vestager a detaliat acțiunile Gazprom, subliniind faptul că strategia trustului rusesc a constat în a diviza piața unică europeană, încheind contracte diferite de la o țară la alta pentru livrarea aceluiași tip de gaz, la prețuri calibrate în funcție de interesele politice ale Rusiei.

Asta a dus la mari diferențe între prețuri, făcând ca țările baltice sau Polonia să plătească pentru gaz rusesc mai mult decât Germania, de pildă.

Mai mult, unele contracte naționale încheiate de Gazprom împiedică țările respective să reexporte gazul cumpărat. Toate acestea constituie o barieră în fața competiției și un abuz de poziție dominantă.

Cinci din cele opt țări, arată Comisia Europeană, plătesc prețuri nejustificat de mari, mai ridicate decât în occident. E vorba de cele trei țări baltice, Polonia și Bulgaria.

Cazul împotriva trustului Gazprom era deja gata încă de anul trecut, însă fusese lăsat o vreme deoparte pentru a se evita agravarea situației din Ucraina.

Gazprom are acum 12 săptămâni la dispoziție pentru a răspunde acuzațiilor. Dacă nu se ajunge la un acord, sau dacă răspunsul este neconvingător iar Gazprom nu modifică actualele contracte, atunci UE ar putea impune o amendă ce ar urca până la 10 % din cifra de afaceri a trustului apropiat Kremlinului.

Măsura ar fi grea de consecințe pentru Rusia, a cărei economie a intrat oficial în recesiune.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG