Linkuri accesibilitate

„Noi vom cere şi cerem cel puţin suspendarea Acordului de Asociere cu UE”


Un interviu cu Igor Dodon, liderului Partidului Socialiștilor pe teme de politică actuală.

Ultimele sondaje de opinie arată că integrarea europeană pierde din popularitate în favoarea Uniunii vamale, dominata de Rusia, aceeași Rusie care insă a impus embargouri succesive pe exporturile moldovenești. Un paradox discutat de Europa Liberă cu Igor Dodon, liderul celui mai puternic partid parlamentar, Partidul Socialiștilor.

Europa Liberă: Procentul susținătorilor Uniunii Vamale s-a dublat pe parcursul unui singur an, aceasta arată Barometrul Opiniei Publice. Numărul celor care sprijină apropierea de spațiul economic creat de Federația Rusă îl depășește pe cel al susținătorilor apropierii Moldovei de Uniunea Europeană. De ce pare să câștige o uniune, Uniunea Vamală, dominată actualmente de instabilitate?

Igor Dodon: „Este dezamăgirea în clasa politică care a promovat mesajul de integrare europeană și cu care de fapt se asociază acest mesaj de integrare europeană. Aici ține de tot ce s-a întâmplat în ultimul timp, inclusiv cu furturile de miliarde, criza economică, creșterea prețurilor și tot ce a urmat după aceasta. Doi, eu cred că acesta este și rezultatul unei activități de informare foarte bune, pe care au dus-o susținătorii vectorului euroasiatic de integrare, inclusiv Partidul Socialiștilor.”

Europa Liberă: E informare sau propagandă?

Igor Dodon: „Informare. Noi am muncit foarte mult pe parcursul ultimului an. Până la începutul campaniei electorale, noi am colectat circa un milion de semnături, am mers din sat în sat, am explicat care sunt avantajele Uniunii Vamale, comparativ cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar aceste beneficii nu vin de la Uniunea Vamală pentru Moldova.

Igor Dodon: „La întrebarea dumneavoastră de ce acest lucru s-a întâmplat: dezamăgirea în cei care promovează mesajul de integrare europeană.”

Europa Liberă: Totuși, această parte estică este actualmente dominată de instabilitate. De ce să investești încredere în ea?

Igor Dodon: „Un an în urmă a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În acest an viața oamenilor s-a înrăutățit.”

Europa Liberă: Dar nu s-a înrăutățit din cauza Uniunii Europene.

Igor Dodon: „Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost o greșeală. A lovit dur atât sub aspect economic, în special în producători și exportatori pentru că s-a spus din timp că dacă va fi semnat Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb, vom pierde piețele tradiționale din Federația Rusă. S-a lovit dur în migranți. Toate acestea de fapt i-au pus pe moldoveni, pe majoritatea cetățenilor să aleagă, să vadă, uite, parcă mergem în Uniunea Europeană, însă când mergem în Uniunea Europeană, nu avem unde vinde mărfurile noastre. Aceștia care sunt la guvernare fură miliardele din bănci, cresc prețurile și tarifele. Și oamenii simplu spun: „Bine, dacă înspre Uniunea Europeană este rău, mergem în Uniunea Euroasiaticăʾ.”

Europa Liberă: Dar nu e un paradox că totuși Moscova a instituit acest embargou despre care ați amintit și dumneavoastră, moldovenii aflați la muncă în Federația Rusă sunt, mulți dintre ei, trimiși acasă. Și vrei mai mult către cei care îți fac rău?

Igor Dodon: „Paradox este când politicienii corupți care fură miliarde continuă să guverneze sub umbrela integrării europene. A propos, eu recent am avut întâlniri cu mai mulți ambasadori, inclusiv cu domnul Tapiola, șeful delegației UE la Chișinău, inclusiv cu consilierul domnului Donald Tusk, președintele Consiliului European, care trebuie să vină în timpul apropiat în Republica Moldova, și le-am spus foarte clar: „Nu dați vina pe Dodon sau pe Rusia, sau pe Putin. De vină sunt europenii și americanii care au tolerat o astfel de guvernare pe parcursul ultimilor șase ani”.

Niciodată în istorie, Moldova nu a avut așa suport financiar extern. Unde sunt banii? Și nu trebuie să caute, că propaganda rusească, trebuie închise televiziunile rusești etc. Problema este în ei. Se creează impresia că europenii tot ştiu, sunt gata să le ierte absolut tot numai de aceea că ei duc ţara spre integrarea europeană.

Liderul PLDM se laudă că îl sună direct pe Donald Tusk pentru că sunt prieteni. Liderul Partidului Democrat se laudă că îl sună direct pe Schulz, pentru că e Partidul Stânga Europeană şi sunt socialişti. Dacă cu o astfel de abordare, în limba rusă sună „сукин сын, но наш”, vor tolera în continuare activitatea acestei guvernări, nu au decât să o facă.”

Europa Liberă: Vreau să revin la acest sondaj de opinie. Întrebaţi unde cred că nivelul corupţiei este mai înalt, 42% dintre respondenţi au spus că în Federaţia Rusă şi că de două ori mai puţin în Uniunea Europeană.

Igor Dodon: „Oamenii vor să aibă ce mânca. Oamenii vor salariu. Oamenii vor locuri de muncă. Problema majoră care este acum în Republica Moldova, pe lângă corupţie? Corupţia într-adevăr este o problemă foarte mare, dar vedem că integrarea europeană nu a fost o soluţie pentru corupţia din Republica Moldova, din contra, a crescut. Ne-am pornit spre Europa, s-au furat miliardele, oligarhii la guvernare. Şi oamenii se uită că dacă integrarea europeană, lupta cu corupţia înseamnă aşa, atunci mai bine să ne rezolvăm problemele, ceea ce ţine de locuri de muncă, să avem salarii, copiii să poată merge la şcoală, să fie ordine. Acesta este răspunsul la întrebarea dumneavoastră.”

Europa Liberă: Dacă cred că nivelul corupţiei e mai înalt în Federaţia Rusă, dacă se tem de război, cum explicaţi această mentalitate a moldovenilor că viitorul ar fi mai degrabă în Uniunea Euroasiatică?

Igor Dodon: „Ei consideră că totuşi în Uniunea Euroasiatică, atât pentru familia lor, pentru copiii lor, este un viitor mai bun, sub aspect de salarii, locuri de muncă.”

Europa Liberă: L-am auzit pe şeful diplomaţiei de la Moscova, domnul Lavrov, care spunea: „Kievul trebuie să renunţe la insistența de a păstra unitatea țării și să abandoneze ucrainizarea ei”. Credeţi că va reuşi Federaţia Rusă să federalizeze Ucraina şi Republica Moldova?

Igor Dodon: „Decizia de a schimba statutul unitar pe statutul de federaţie ţine doar de decizia finală a poporului acestei ţări. Nu poate nicio forţă externă să decidă şi să impună poziţia sa cetăţenilor din Ucraina sau cetăţenilor din Republica Moldova. Eu am menţionat de mai multe ori că unica soluţie pentru reintegrarea ţării este un concept de federalizare, pe care l-am elaborat.”

Europa Liberă: Dar se pierde unitatea ţării, domnule Dodon.

Igor Dodon: „Am menţionat de mai multe ori că acest concept şi idee de federalizare nu provine din Federaţia Rusă. În premieră pentru Republica Moldova un concept de federalizare şi o idee de federalizare a fost propusă de OSCE, inclusiv și în special o poziţie clară în acest sens a Statelor Unite ale Americii. Nu trebuie să legăm Ucraina aici. Noi am propus conceptul de federalizare încă în 2012-2013, când în Ucraina era totul ok, totul bine.”

Europa Liberă: În actuala conjunctură se creează impresia că Federaţia Rusă ar fi cea mai interesată de această federalizare.

Igor Dodon: „Pe mine nu mă interesează conjunctura. Da, eu înţeleg: conjunctura actuală poate nu este cea mai bună de a găsi soluţia inclusiv pentru problema transnistreană. Atâta timp cât nu va fi rezolvată sau echilibrată situaţia din Ucraina va fi foarte dificil să găsim o soluţie pentru Transnistria. Dar aceasta nu înseamnă că noi trebuie să refuzăm de unica soluţie pentru integrarea ţării doar de aceea că acuma conjunctural nu este potrivit.

Eu sunt ferm convins că în câţiva ani lucrurile se vor schimba şi cu toţii ne vom aşeza la o masă de discuţii şi vom decide, şi vom aborda subiectul de federalizare ca unicul posibil. Mai devreme sau mai târziu ne vom aşeza la masa de negocieri cu cei din stânga Nistrului pentru a găsi o soluţie convenabilă, a propos, şi necesară şi pentru ei. Eu discut cu foarte multă lume de acolo, inclusiv cu liderii din partea transnistreană.”

Europa Liberă: Cu domnul Şevciuk discutaţi?

Igor Dodon: „Inclusiv cu liderii.”

Europa Liberă: Cine sunt liderii?

Igor Dodon: „Mai mulţi lideri, inclusiv cu persoanele care sunt în conducere. Este dorinţa de a găsi o soluţie. Problema este în acea că cei care sunt la guvernare în Chişinău acum mai mult ascultă mesajele care vin de la Bruxelles şi Washington, care nu vor să abordeze o soluţie clară pentru Transnistria atâta timp cât nu găsesc o soluţie pentru Ucraina. De aceea avem şi această problemă cu Transnistria acum.”

Europa Liberă: Dar şi Tiraspolul ascultă doar de Moscova.

Igor Dodon: „Confirmaţi că Chişinăul ascultă doar de Bruxelles, Washington şi Bucureşti?”

Europa Liberă: Eu nu confirm, eu întreb. Se spune că Tiraspolul cel mai mult ar îndeplini indicaţiile care vin de la Kremlin.

Igor Dodon: „Eu cred că timpul le va pune pe toate la punct.”

Europa Liberă: Preşedintele ucrainean, domnul Poroşenko, vrea să organizeze un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO. Ce ar însemna acest lucru?

Igor Dodon: „Pentru Republica Moldova aceasta va fi o problemă majoră, am putea fi înconjuraţi de ţări membre ale NATO. Va fi dificil, dar va fi foarte necesar să ne păstrăm în continuare neutralitatea. Sincer, pe mine mă îngrijorează foarte mult mesajele, inclusiv ale unor funcţionari de rang înalt din Republica Moldova, acelaşi cetăţean român Tănase în ultimul timp declară că trebuie să vedem ce facem cu neutralitatea.”

Europa Liberă: Tănase care?

Igor Dodon: „Alexandru Tănase, cetăţean român, după câte cunosc eu.”

Europa Liberă: Preşedintele Curţii Constituţionale?

Igor Dodon: „Da. A spus-o singur de mai multe ori. Eu înţeleg că ei vociferează poziţia statului vecin, fiind cetăţeni ai acestui stat, dar nu trebuie să uite că acum sunt angajaţi în interesul şi pentru îndeplinirea sarcinilor în faţa cetăţenilor Republicii Moldova. Noi suntem categoric împotriva pierderii statutului de neutralitate pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce câştigă Moldova având acest statut astăzi?

Igor Dodon: „Noi nu trebuie să fim implicaţi în lupte geopolitice ale Estului contra Vestului sau ale Vestului contra Estului. Republica Moldova are şanse să supravieţuiască doar fiind un stat neutru.”

Europa Liberă: Există beneficii de la această neutralitate în prezent?

Igor Dodon: „Republica Moldova nu are alte soluţii. Imediat ce va fi inclusă în blocuri militare, Republica Moldova va avea doar de suferit.”

Europa Liberă: Ce câştigă astăzi de la neutralitate ţara?

Igor Dodon: „Cel puţin nu avem război. Acesta e lucru bun sau rău?”

Europa Liberă: Dar există trupele ruseşti pe teritoriul Moldovei.

Igor Dodon: „În momentul când devenim parte a unui bloc militar, noi suntem pasibili de a fi incluşi în diferite conflicte, inclusiv regionale. Republica Moldova nu are nevoie de acest lucru.”

Europa Liberă: Dar vă întrebam dacă statutul de neutralitate este astăzi încălcat de către Federaţia Rusă, care îşi menţine trupele pe teritoriul Moldovei?

Igor Dodon: „Atâta timp cât nu va fi rezolvată problema transnistreană, această problemă nu va fi soluţionată.”

Europa Liberă: Dar e o scuză acest lucru?

Igor Dodon: „Pentru că Republica Moldova nu controlează teritoriul din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Atunci reiese că Federaţia Rusă controlează acest teritoriu.

Igor Dodon: „Atâta timp cât Republica Moldova nu controlează teritoriul din stânga Nistrului, această problemă nu va fi rezolvată. Republica Moldova poate controla teritoriul din stânga Nistrului atunci când se va găsi o soluţie de reintegrare. Dar unica soluţie este federalizarea.”

Europa Liberă: Moscova, păstrând armata, controlează acest teritoriu, această regiune secesionistă?

Igor Dodon: „Regiunea din stânga Nistrului este controlată de autorităţile care au fost acolo alese conform legislaţiei lor.”

Europa Liberă: Vă întrebam dacă Moscova continuă să-şi exercite controlul asupra acestei regiuni.

Igor Dodon: „Dumneavoastră încercaţi să mă aduceţi la aceea să spun că Moscova controlează sau nu. Situaţia din stânga Nistrului este controlată de cei care sunt la guvernare acolo, în baza legilor lor, pe care ei le consideră democratice.”

Europa Liberă: Dar e o regiune nerecunoscută. Nici dumneavoastră nu o recunoaşteţi.

Igor Dodon: „Este o regiune nerecunoscută care trebuie să fie întoarsă şi trebuie să fie integrată în statul Republica Moldova în calitate de subiect al federaţiei.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, deocamdată Moldova nu poate controla acest teritoriu. Federaţia Rusă e ţara care domină această regiune.

Igor Dodon: „Eu nu am văzut că Federaţia Rusă cumva să controleze tot ce se întâmplă în Transnistria. Acolo sunt politicienii lor interni, este şi opoziţia care îşi expune opinia împotrivă ş.a.m.d. Eu înţeleg că atunci când se controlează un teritoriu el ori se anexează, ori sub aspect diferit este parte a Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Deci, astăzi nimeni nu controlează Transnistria?

Igor Dodon: „Transnistria este pământ moldovenesc, trebuie să fie parte a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi nu e controlată de nimeni astăzi?

Igor Dodon: „Este controlată de cei care sunt acolo la guvernare.”

Europa Liberă: Să vorbim şi despre miza alegerilor locale. Care este această miză?

Igor Dodon: „Alegerile din 14 iunie sunt un pas important în eliberarea Moldovei de sub jugul eurounioniştilor şi oligarhilor de la guvernare, este încă o etapă.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, dumneavoastră tot vorbiţi despre oligarhii care ar conduce cu Republica Moldova, dar şi din rândul demnitarilor s-au făcut auzite declaraţii spunând că şi dumneavoastră aţi face parte din acest clan.

Igor Dodon: „Nu am auzit.”

Europa Liberă: Şi au dat drept exemplu că inclusiv dumneavoastră aţi fi sustras, delapidat fonduri de la BEM.

Igor Dodon: „Dacă ar fi fost măcar 1% sau 0,1% veridic ceea ce se spune, ei au toate instrumentele în mâini, inclusiv juridice, Procuratura e al lor, Centrul de Corupţie e al lor, judecăţile sunt ale lor. Cred că 14 iunie va fi o etapă când cei care nu sunt la guvernare vor câştiga aceste alegeri, inclusiv Partidul Socialiştilor, după care sperăm că vor urma alegerile parlamentare anticipate...”

Europa Liberă: De ce ziceţi că ar putea să ajungă Moldova la anticipate?

Igor Dodon: „...care vor duce la dispariţia oligarhilor de la guvernare. Actuala guvernare nu are prea mari şanse pentru a se menţine pe o perioadă prea lungă de timp. Înţeleg că pentru a face oleacă de fum, vor încerca să demită guvernul imediat după alegerile locale.”

Europa Liberă: Dar tot mai multe voci spun că ar putea să apară o nouă coaliţie chiar în cadrul Legislativului, acolo unde ar putea fi atras şi Partidul Socialiştilor.

Igor Dodon: „Noi nu vom trăda promisiunile făcute alegătorilor. Unu, noi vom cere şi cerem cel puţin suspendarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, unica soluţie pentru a rezolva problemele economice din Republica Moldova.

Doi, vom cere ca tot ceea ce ţine de statalitatea Republicii Moldova să fie păstrate. De aceea, chiar dacă va încerca cineva să facă speculaţii referitoare la diferite coaliţii, poziţia noastră este foarte clară în acest sens. Şi, a propos încă un lucru, noi cerem şi vom obţine modificarea Constituţiei pentru ca preşedintele ţării să fie ales prin votul direct al cetăţeanului.”

Europa Liberă: Vreţi ca Moldova să rupă relaţiile cu UE?

Igor Dodon: „Categoric nu. Trebuie să avem relaţii bune cu Uniunea Europeană, avem regim liberalizat de vize care trebuie să rămână în continuare. A propos, cu acest mesaj am venit şi către diferiţi funcţionari de rang înalt din Uniunea Europeană, am propus ca împreună să găsim această soluţie. Poate nu este cel mai bun exemplu, să vedem ce a făcut Ucraina. Pe doi-trei ani stopăm procesul de integrare europeană, implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În acest timp restabilim relaţiile cu Federaţia Rusă, inclusiv economice, rezolvăm problemele pe intern şi peste doi-patru ani vedem ce facem mai departe. Facem referendum, vedem ce va spune poporul.”

Europa Liberă: Credeţi că e cu putinţă ca la alegerile pentru primăria municipiului Chişinău să câştige un candidat de stânga? Pentru că în istoria Republicii Moldova, de la declararea independenţei încoace, nu s-a întâmplat acest lucru.

Igor Dodon: „Chişinăul are nevoie de un primar care nu va face politică sau geopolitică în municipiul Chişinău. El nu trebuie să lupte cu verzii, cu roşii, cu albaştrii, cu ruşii, cu românii, cu Europa. Următorul primar trebuie să fie o persoană tehnocrată, nemembru de partid, un bun gospodar care va face regulă.”

XS
SM
MD
LG