Linkuri accesibilitate

„Fortăreața Europa” și migrația: EU va ataca traficanții și va trimite înapoi ilegalii


La summitul de la Bruxelles
La summitul de la Bruxelles

EU se pregătește să atace și să distrugă ambarcațiunile traficanților ancorate în porturile libiene.

Deciziile celor 28 de lideri ai UE, la încheierea summitului extraordinar de joi seara, au fost foarte clare și deloc încurajatoare pentru imigranții ilegali de peste Mediterana: EU se pregătește să atace și să distrugă ambarcațiunile traficanților ancorate în porturile libiene; triplează bugetul misiunii de supraveghere din Mediterana - Triton; și pregătește un program de repartizare în Europa a unui număr mic de refugiați, propunându-și însă să-i trimită pe cei mai mulți înapoi de unde vin.

Cei care așteptau anunțul unei liberalizări a politicii europene a imigrației și azilului vor fi de bună seamă dezamăgiți în fața unui asemenea arsenal de măsuri în primul rând represive.

Cei 28 i-au cerut așadar șefei diplomației UE Federica Mogherini să pregătească, împreună cu serviciile sale, planuri pentru a „identifica, captura și distruge” navele traficanților de oameni astfel încât aceștia să nu mai poată transporta mase de migranți peste Mediterana.
Ca măsură financiară, s-a anunțat triplarea bugetului Triton. De la aproape trei milioane de euro pe lună cât e actualmente, bugetul operațiunii de pază a Mediteranei va urca la zece milioane pe lună - 120 de milioane de euro pe an. Acesta era exact bugetul trecutei operațiuni italiene numite Mare Nostrum, care a trebuit oprită în urmă cu un an, deoarece alte state ale UE, în special cele nordice, considerau că salvând atât de mulți imigranți ilegali, operațiunea Mare Nostrum încuraja de fapt traficul de oameni spre Europa.
Numai anul trecut, italienii au salvat, in cadrul operațiunii Mare Nostru, 170.000 de imigranți în Mediterana.
In afară de mijloace financiare, unele state ale UE vor oferi nave și elicoptere.

In mod mai degrabă formal, se anunță și distribuirea unui mic număr de refugiați în țările membre UE, după ce cazurile vor fi fost analizate atent pentru a se vedea dacă respectivele persoane se califică pentru azil, însă majoritatea vor fi trimiși înapoi, chiar dacă e vorba de supraviețuitorii unui naufragiu.

Rezultatul final este așadar foarte departe de ceea ce unele personalități și organizații propuseseră în presă, de pildă miercuri în cotidianul francez „Libération", și anume ca Europa să legalizeze cu totul imigrația.

Amnesty International a declarat deja că deciziile de la Bruxelles ale celor 28 „sunt total neadecvate și rușinoase în fața crizei din Mediterana și vor eșua, făcând să crească în același timp numărul victimelor în încercarea de a traversa marea.”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG