Linkuri accesibilitate

Dezamăgire față de bâlbâielile președintelui Klaus Iohannis (D.Tăpălagă/Hotnews.ro)


Natalia Gherman și memorandumul rus de comemorare a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial (blog/Adevărul).

Pe blogul său găzduit de ziarul Adevărul, sociologul Dan Nicu critica aspru anunțul făcut de ministrul de externe moldovean Natalia Gherman că Republica Moldova se alătură memorandumului depus de Rusia privind comemorarea a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Declarația a fost făcută unui jurnalist rus, după o ședință a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, și Dan Nicu o cataloghează drept „o ruşine naţională şi o dezonoare adusă memoriei altui război, cel pentru apărarea independenţei Republicii Moldova în 1992, războiul moldo-rus în Transnistria”. Autorul comentariului mai spune că politicienii din Republica Moldova întrețin în rândul opiniei publice frica de pierderea statalității, care e prezentată drept „nenorocirea supremă”. Or, spune el, „desovietizarea deplină, înseamnă dispariţia Republicii Moldova ca stat şi restabilirea frontierei României pe Nistru”.

Iulian Chifu comentează în Evenimentul zilei declarația fostului președinte al României făcută într-un interviu la Der Spiegel, din care jurnaliștii germani au tras concluzia că se recunoaște găzduirea de către România a bazelor de anchetă antitero ale CIA. Chifu critică aspru momentul acestei declarații: tocmai când Europa discută probleme gravissime: migrație și tragedia sutelor de victime ale rețelelor de traficanți de carne vie; în preziua serbării luptei de la Gallipoli și a morții și deportărilor armene din fostul Imperiu Otoman; în momentul în care luptele par reluate în Donbas iar Rusia amplasează armament antiaerian în zonă. Comentatorul de la Evenimentul zilei este convins de nefasta putere de penetrare a acestei declarații, care pică în plin război informațional declanșat de Rusia, dar ține totuși să precizeze nu trebuie recitit cu atenție ce a spus Iliescu: a spus „doar că a aprobat o facilitate CIA în România. Birouri, bază de antrenament, oricum o clădire care să fie utilizată de agenție. Nu extrateritorialitate. Admițând că ar fi așa, chiar și acest fapt nu e destinat publicului”. Întreaga chestiune a bazelor CIA din România este fabricată pe bază de speculații și interpretări, nu pe dovezi, susține Chifu.

O analiză semnată de Dan Tapalagă pe site-ul Hotnews exprimă tot mai multă dezamăgire față de bâlbâielile președintelui Klaus Iohannis: „pare complet depășit, scrie Tapalagă, exprima tardiv, slab și inconsistent poziții pe teme esențiale sau tace adânc. Echipa de consilieri nu este nici azi completă în domenii cheie ca educația, sănătatea, mediul de afaceri, semn al unei crize de competențe și de oameni calificați. S-a înconjurat, în schimb, de un grup de mediocrități sau de politicieni oportuniști, legați ântre ei prin relații obsucre de afaceri, amiciții”. Dan Tapalagă semnalează, de asemenea, în treacăt, implicarea tot mai puternică în decizii a primei doamne, Carmen Iohannis, deocamdată cu inițiative nu tocmai oportune. Una dintre ele copiază, prematur în opinia comentatorului, proiectul Drumul Președintelui inițiat la Casa Albă: o scurtă călătorie ghidată prin locurile care au marcat biografia șefului statului. În cazul lui Iohannis, prin Sibiu.

XS
SM
MD
LG