Linkuri accesibilitate

Cine-l aduce pe Baghirov în Moldova?


Eduard Baghirov
Eduard Baghirov

Sentinţa asta, care vine cu mare întîrziere, nu schimbă deloc datele problemei...

Aflu deunăzi că Judecătoria Buiucani din Chişinău l-a condamnat pe bloggerul rus Eduard Baghirov la cinci ani de închisoare cu executare pentru organizarea „tulburărilor” din 7 aprilie 2009. Ştirea asta n-ar trebui să ne emoţioneze prea tare, căci Baghirov, se ştie bine, a fugit acum cîţiva ani din Chişinău, după ce detenţia i-a fost înlocuită cu arestul la domiciliu. Ajuns atunci la Moscova, fugarul chiar a ironizat autorităţile moldoveneşti, le-a luat în băşcălie.

Sentinţa asta, care vine cu mare întîrziere, nu schimbă deloc datele problemei pentru Eduard Baghirov. Căci cine o să-l aducă pe acesta în Moldova? Cine îl va obliga să-şi ispăşească vina într-o închisoare moldovenească? Răspunsul cel mai probabil este: NIMENI. Nu există mecanisme prin care Baghirov să fie adus în Moldova. Aşa că ştirea asta, care văd că i-a impresionat pe unii, e mai curînd amuzantă, haioasă.

Baghirov nu e singurul condamnat care a fugit din Moldova. A dispărut, după condamnare, şi fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc. Oare ce mai face acesta? Nu l-a pleoştit încă dorul de Patrie? Au dispărut, după condamnare, şi Valdimir Botnari şi Ion Perju. Ce mai fac aceştia? Cu ce se ocupă oare?

Cînd condamnaţii părăsesc ţara fără mari probleme, degeaba mai pronunţă ulterior instanţele sentinţe înfiorătoare. Condamnaţii sînt deja departe şi ştiu că sînt intangibili. Şi seriozitatea instanţelor ridică serioase semne de întrebare, după ce aceleaşi instanţe i-au lăsat pe condamnaţi să-şi facă bagajele şi s-o şterpelească.

XS
SM
MD
LG