Un studiu realizat de Asociația „Transparența fără frontiere” în 19 țări membre ale Uniunii și trei instituții – Comisia europeană, Parlamentul de la Strasbourg și Consiliul Uniunii, constată existența unor probleme grave în Bulgaria prilejuite de lobbysmul nereglementat. Cu un rezultat de numai 25 din 100 de puncte posibile, Bulgaria conduce în clasamentul negativ.
Sunt luate în calcul trei factori de bază – transparența – cine, când, în fața cui și cu ce metode face lobby, onestitate – cadrul etic al lobbysmului și egalitate - adică asigurarea unui acces egal la procesul de adoptare a deciziilor.
În cea ce privește primul factor – transparența, Bulgaria nu acumulează decât 13 puncte. Rezultatul scăzut se datorează absenței totale a unor reglementări legale pentru activitățile lobbyste. În țara nu există un registru al lobbyștilor. În spatele Bulgariei, cu 8% se află numai Ungaria, unde problemele sunt și mai grave.
La fel de proastă este situația în privință celui de al doilea factor – corectitudinea.
Asociația „Transparența fără frontiere” recomandă adoptarea de urgență a unei legislații în materie de lobbysm, crearea unui registru național al lobbyștilor și introducerea unor a.z. dosare legislative care să definească toate formele legale de lobbysm.
60% din cetățenii Uniunii consideră că guvernele și instituțiile europene sunt dependente sau puternic influiențate de interese corporative, se arată în studiul Asociației „Transparența fără frontiere”. O mare parte din activitățile lobbyste au un caracter neformal și presopun trafic de influiență și conflicte de interese.
Eforturile de reformare a sistemului financiar european de pildă, au fost compromise în mare măsură de activitățile lobbyste neformale desfășurate de cercuri bancare. Numai șase țări au încercat până acum să reglementeze aceste activități.