Linkuri accesibilitate

Mizele şi şansele de victorie în alegerile locale ale partidelor de la guvernare (A. Țăranu/politicon.md)


Sprijinul Occidentului faţă de actualii lideri ai R. Moldova (N. Negru/Ziarul Național).

Nu mai e timp pentru a repara lucrurile. Astfel îşi începe un articol despre mizele şi şansele de victorie în alegerile locale ale partidelor de la guvernare publicat pe site-ul centrului pe care îl coordonează, politicon.md, politologul Anatol Ţăranu. Ţăranu crede că şansele ca până la alegerile locale trendul negativ al acestora să fie stopat sunt minime. Guvernarea nu abundă în succese, dar trece prin scandaluri interminabile şi, desigur, această tendinţă negativă este cauzată în primul rând de neformarea unei majorităţii proeuropene. „S-a produs un recul, alegătorii au rămas dezamăgiţi, iar acum responsabilii plătesc poliţele acestei erori politice”, scrie Anatol Ţăranu.

În editorialul său publicat de „Ziarul Naţional”, consacrat atitudinii complexe sau nuanţate a Occidentului faţă de lideri ca Lukaşenko sau Nazarbaiev, Nicolae Negru constată: „putem deduce că apărarea drepturilor omului, alegerile libere şi corecte nu sunt priorităţi absolute, că acestea nu pot fi obţinute cu preţul unui război civil sau regional, care ar putea izbucni în condiţiile înlocuirii lui Nazarbaiev cu un lider mai puţin abil”. „De altfel, - mai notează autorul, - în ultima vreme începe să se schimbe şi atitudinea faţă de Lukaşenko, lumea apreciind comportamentul său independent, sprijinul acordat Ucrainei, descurajarea politicii agresive a Rusiei”. Nicolae Negru conchide că „în mod analog, trebuie citit şi sprijinul Occidentului faţă de actualii lideri ai R. Moldova. Ei sunt preferabili unor marionete ruseşti, instrumente ale agresiunii şi poftei patologice ale ruşilor pentru noi teritorii, în loc să le valorifice pe cele pe care le au la dispoziţie prin cuceririle precedente”.

„Adevărul” îl citează într-o depeşă pe premierul Chiril Gaburici care a vorbit la şedinţa Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept despre ideea, avansată iniţial de Iurie Leancă, predecesorul său, a creării unei misiuni europene de luptă cu corupţia. „Acest proiect a fost discutat şi cu partenerii europeni, urmează să-l lansăm cât mai curând”, a spus premierul.

„Deschide ştirea” relatează, cu referire la sursele sale, că PLDM îl va anunţa pe Serafim Urechean, actualul preşedinte al Curţii de Conturi, candidat al formaţiunii pentru funcţia de primar al Capitalei. Între timp, un comunicat al PLDM a confirmat această informaţie. Serafim Urechean (născut în 1950) a fost primar de Chişinău între 1994 şi 2005 şi a fost, înainte de a lucra la Curtea de Conturi, o prezenţă activă pe scena politică moldovenească.

Dosarul Antifa Rezist”: un mit despre tentativa unei lovituri de stat în Moldova – este titlul unui articol de investigaţie publicat de „NewsMaker”. „Inculpaţii cei mai importanţi în „dosarul Antifa Rezist” - activiştii de stânga Pavel Grigorciuk şi Mihail Amerberg au trecut la arest la domiciliu la 15 aprilie, după ce au fost deţinuţi în izolatorul de detenţie preventivă cinci luni. Pe parcursul anchetei, în dosar au apărut articole noi, dar a dispărut referirea la arme a căror descoperire fusese mai că principala probă a intenţiilor criminale ale celor reţinuţi, se arată în articol. Potrivit portalului, asupra acuzaţiilor inconsistente au arătat nu numai avocaţii, dar şi diplomaţii europeni. „Newsmaker” a decis că însăşi ancheta în dosarul scandalos necesită o cercetare şi a realizat-o, se mai spune în preambulul articolului.

„Politics of Moldova” informează, pe baza facsimilului unei declaraţii, că „un grup de consilieri raionali şi lideri ai PLDM din Floreşti a părăsit formaţiunea şi aderă la Partidul Popular European din Moldova. În declaraţia inclusă într-un comunicat al PPEM, consilierii arată că aşteptările lor, inclusiv faptul că pe parcursul anului 2015 va fi depusă şi cererea de a deveni ţară candidat a Uniunii Europene, „au fost date peste cap de noua majoritate: PLDM-PDM-PCRM din Parlament, care a făcut tot posibilul ca cel care a fost pilonul principal în parafarea şi semnarea Acordului de Asociere cu UE – Iurie Leancă – să fie înlăturat.

Portalul „Anticorupţie” al Centrului de Investigaţii Jurnalistice scrie că „Pantelei Sandulachi, fostul liberal-democrat şi deputat în primul Parlament, despăgubit în 2012 de magistraţii Curţii de Apel Chişinău cu 400.000 de euro, nu a întors banii în bugetul statului, aşa cum au dispus judecătorii Curţii Supreme de Justiţie. Acesta promite să-i dea înapoi, doar că, deocamdată, nu-i are pentru că i-a investit pe toţi în economia ţării. Totodată, procurorii au clasat dosarul fostului politician pornit pentru samavolnicie pentru că ar lipsi elementele infracţiunii. „Singurul care riscă să fie tras la răspundere este Veaceslav Negruţă, fostul ministru al Finanţelor, pe timpul căruia a fost efectuat transferul. Dosarul acestuia se află de doi ani în instanţă, iar la mijlocul lunii mai judecătorii i-ar putea dicta verdictul”, mai precizează Anastasia Nani, autoarea articolului citat.

XS
SM
MD
LG