Linkuri accesibilitate

„Nu există vreo amenințare care să justifice declarații vizînd rolul armelor nucleare”


Adjuncta ministrului american al apărării Rose Gottemoeller l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin pentru că a amenințat cu folosirea de armament nuclear în timpul crizei ucrainene.

Declaratii ale lui Vladimir Putin stirnesc reactii la Washington. Explicații în relatarea corespondentului Europei Libere în Statele Unite.

Intr-un interviu acordat agentiei de presa nipone Kyodo News, adjuncta ministrului american al apararii Rose Gottemoeller l-a criticat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru ca a amenintat cu folosirea de armament nuclear, in timpul crizei ucrainene, in februarie anul trecut.

„Sintem ingrijorati atunci cind se vorbeste cu atita usurinta despre arme nucleare ca fiind utilizabile” – a spus Gottemoeller, continuind „Nu exista vreo amenintare care sa justifice declaratii, vizind rolul armelor nucleare”.

Aparent, adjunctul ministrului apararii s-a referit la declaratii facute de Putin in Februarie 2014, cind el a spus ca Rusia va trebui sa indrepte proiectilele nucleare catre Ucraina in cazul in care tara decide sa adere la NATO.

„Este inspaimintator nu doar sa vorbesti despre asta, dar chiar sa te gindesti la asa ceva ca, in replica la amplasari de instalatii militare NATO, Rusia va trebui sa-si indrepte proiectile nucleare catre teritoriul Ucrainei” – ar fi spus Putin, conform unor surse de presa occidentale.

Intr-un nou documentar cu privire la criza ucraineana, Putin a declarat ca Moscova este gata sa puna instalatiile nucleare in stare de alerta ridicata.

Declaratiile lui Rose Gottemoeller survin dupa o relatare ca foste oficialitati militare ruse le-au comunicat unor omologi americani ca Moscova ar putea lua in considerare folosirea de armament nuclear in dispute care angreneaza Ucraina si tari baltice.

La reuniunea unor inalti ofiteri in rezerva, partea rusa a aratat ca Putin ar putea lua in considerare o serie de optiuni, de la cele nucleare la cele nemilitare, daca NATO continua sa-si creasca prezenta in tari baltice. Ofiteri rusi in rezerva au spus ca trei crize ar putea antrena o posibila confruntare nucleara intre cei doi mari rivali din anii razboiului rece: Crimea, Estul Ucrainei si tarile baltice.

Delegatii rusi la reuniune au discutat cu ministrul de externe Sergei Lavrov, inainte de eveniment. In replica la declaratiile lui Rose Gottemoeller, purtatorul de cuvint al lui Vladimir Putin a spus ca este un exemplu clasic care ilustreaza „isteria” si „demonizarea” tarii sale. El a spus ca acuzațiile nu au nici o baza factuala si cei care le formuleaza se sperie de propriile cuvinte.

XS
SM
MD
LG