Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă ar putea decide că dreptul la căsătoriile gay pe tot teritoriul Statelor Unite


Experții spun că recunoașterea egalității conjugale ca drept constituțional în Statele Unite este inevitabilă.

În Statele Unite Curtea Supremă de Justiție ține astăzi audieri în cazuri care ar putea extinde egalitatea conjugală la scara întregii țări.

Cei nouă judecători ai Curții Supreme de Justiție vor audia la Washington câteva cazuri provenind din Kentucky, Michigan, Ohio și Tennessee, patru din cele numai 13 state americane care mai interzic căsătoriile între persoane de același sex. Egalitatea conjugală, dimpotrivă, este literă de lege în 36 de state și Districtul Columbia.

Cele patru state cu cazuri urmând a fi audiate astăzi au obținut câștig de cauză împotriva dreptului universal la căsătorie prin decizia unei Curți de Apel din Cincinnati în noiembrie anul trecut – singura asemenea decizie pronunțată de când Curtea Supremă a invalidat în 2013 părți ale unei legi federale considerate discriminatorii împotriva minorităților sexuale.

Reclamanții ale căror plângeri vor fi ascultate astăzi, 16 la număr, provin din state unde nu se pot căsători și unde nu sunt recunoscute nici căsătoriile încheiate în alte state.

În cazul cel mai fericit pentru apărătorii drepturilor omului, Curtea Supremă ar putea decide, poate în luna iunie, că dreptul la căsătoriile gay trebuie să existe pe tot teritoriul Statelor Unite.

AP scrie că în urmă cu numai câțiva ani așa ceva ar fi fost de neconceput.

Primul stat care a dat dreptul gay-ilor să se căsătorească a fost Massachusetts, în 2004. Nu mai departe decât în octombrie anul trecut, doar o treime din statele americane adoptaseră reglementări similare. Dar de atunci harta egalității conjugale s-a extins continuu, cel mai adesea prin decizii juridice, dar în câteva cazuri și prin referendum.

Adversarii egalității conjugale încearcă să reformuleze noua etapă a confruntării în instanță, spunând că la mijloc nu se află dreptul la căsătorie, ci dreptul statelor de a decide în mod independent asupra unor chestiuni de importanță socială. Alții spun că dacă se renunță la definirea căsătoriei ca fiind între o femeie și un bărbat, poate urma dreptul la căsătorie al oricăror două persoane.

Experții citați de AFP spun însă că recunoașterea egalității conjugale ca drept constituțional în Statele Unite este inevitabilă – o părere împărtășită de majoritatea americanilor, potrivit ultimelor sondaje de opinie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG