Linkuri accesibilitate

Panglica Sfântului Gheorghe din nou în R.Moldova


Semnificația trecută și prezentă a controversatei panglici negru-oranj.

Voluntarii unor organizații ale etnicilor ruși au început să împartă în locuri publice din Moldova, înaintea Zilei Victoriei, panglicile Sfântului Gheorghe, unul din cele mai controversate însemne care circulă în spațiul post-sovietic. În vreme ce mulți ruși văd în panglicile oranj-negre simboluri ale patriotismului și eroismului arătate în al doilea război mondial, alți locuitori din foste republici sovietice, de pildă balticii, le consideră expresia unui înnoit naționalism rusesc.

Câţiva tineri care s-au declarat reprezentanți ai Congresului Comunităţilor Ruse, în frunte cu preşedintele organizaţiei Valeri Klimenko, tot el liderul mişcării Ravnopravie, au împărţit miercuri panglici negru-oranj în centrul Chișinăului, lângă Arcul de Triumf.

Potrivit organizatorilor activităţi similare au avut loc în mai multe localităţi din Moldova, inclusiv la Bălţi, Glodeni, Donduşeni, Cahul, Vulcăneşti şi Ungheni au avut loc.

Congresul Comunităţilor Ruse din Moldova desfășoară acţiunea de mediatizare a panglicii acreditate drept simbol al victoriei in cel de-al doilea război mondial deja al zecelea an consecutiv.

„Scopul acţiunii este de a-i felicita pe cetăţenii moldoveni cu ajunul Zilei Victoriei şi de a le dărui panglica Sf. Gheorghe, care este simbolul acestei zile. În localităţile în care am distribuit deja panglica am observat că un număr mic de persoane refuză să o primească. Această panglică a devenit simbol încă din sec. 17 şi se păstrează până în prezent. Această panglică s-a regăsit şi pe Ordinul Gloriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei 1941-1945. Ca să amintim despre acel război, despre victorie noi împărţim această panglică tuturor doritorilor.”

Mai mulţi istorici au contestat in repetate rânduri temeiul științific al acțiunii civice promovate cu insistenta de Valeri Klimenko.

Istoricul Octavian Ţîcu notează că panglica negru-oranj utilizată în prezent nu are nimic în comun cu simbolistica de dinaintea primului război mondial şi nici cu cea din victoria celui de-al doilea război mondial.

Acest simbol este o invenţie relativ nouă şi reprezintă o proiecţie imperialistă a Rusiei.

I-am solicitat opinia şi directorului Agenţiei de Presă IPN Valeriu Vasilică, care a găzduit recent o dezbatere cu tema „Panglica Sfântului Gheorghe, cea care uneşte şi dezbină.”

Valeriu Vasilică atrage atenţia că această campanie de distribuţie a panglicilor negru-oranj a fost lansată de Congresul Comunităţilor Ruse, luni, când Republica Moldova marca 25 de ani de la oficializarea Tricolorului ca drapel de stat. Valeriu Vasilică nu crede că e o coincidenţă, ci mai curând o sfidare premeditată:

„Cred că este o acţiune de sfidare bine calculată. Într-o atmosferă de sărbătoare unde în mod firesc se vorbește despre simbolul acestei ţări s-a impus simbolul altei ţări, care, mă rog, nu poate fi interzis. Într-o societate democratică lucruri care nu sunt periculoase pentru societate nu sunt interzise. Nu optez pentru interziceri. Dar este vorba de o sfidare clară, crasă şi mă tem că periculoasă.”

Valeriu Vasilică adaugă că panglica negru-oranj nu mai este un simbol inofensiv ca în ceilalţi ani, fiind asociată, pe fundalul crizei ucrainene, cu un simbol al naţionaliştilor ruşi şi a separatismului.

„De la un timp acest simbol este asociat cu fenomenul separatismului armat, agresiv, militar în forma cea mai periculoasă pentru orice ţară şi orice societate. Şi în cazul în care se găseşte şi în Moldova ca să preia prin aceste gesturi obraznice, sfidătoare un simbol care nu mai are inocenţa pe care o pretindeau mai mulţi ani în urmă promotorii acestui simbol, mă tem că suntem în situaţia de divergenţe şi tensiuni care pot genera ciocniri pe plan social, politic ş.a.m.d.”

Devenit un simbol asociat separatiştilor pro-ruşi panglica Sf. Gheorghe a fost interzisă în Ucraina anul trecut şi înlocuită la festivităţile dedicate Zilei Victoriei cu simbolul Macului Roşu. Urmând exemplul Ucrainei, Belarusul şi Kazahstanului au recomandat anul trecut evitarea utilizării panglicii negru-oranj. Recent autorităţile de la Minsk au decis să renunţe definitiv la această panglică şi să o înlocuiască cu una în culorile drapelului de stat. Autorităţile moldovene se feresc deocamdată sa urmeze exemplele cele mai recente de dezlocuire deliberata a panglicii buclucașe. Ghidându-se de prudenta politica, spun analiștii, majoritatea parlamentara a zădărnicit din start inițiativa facțiunii liberale de opoziţie, care cerea interzicerea panglicii negru-oranj şi amendarea celor care o vor utiliza.

Previous Next

XS
SM
MD
LG